Két színpadon mintegy harminc színházi előadást tartanak a Szegedi Várjátékok keretében, melyet immár kilencedik alkalommal rendeznek meg a Tisza-parti városban. A gazdasági válságot jelzi, hogy a korábbi huszonnégyről négyre esett vissza a főtámogatók száma – mondta Kancsár József szervező a programokról tartott keddi sajtótájékoztatón.

A négy hét alatt gyermek- és felnőttprogramok, zenés és prózai darabok is lesznek. A fesztivál hagyományosan a legkisebbeknek szóló előadásokkal kezdődik, amelyre a nyitónapon a Szegedi Pinceszínház művészei szekeres városi körúton invitálják a közönséget.

Az első négy napon a gyerekek zenés mesejátékok, musicalek segítségével ismerkedhetnek meg a magyar népmesék világával, majd találkozhatnak Aladdinnal, Szaffival és Zorrókával, és az is kiderül, Maszmók milyen kalandokat él át Afrikában. A gyermekelőadások mellett a legkisebbek kreatív népi játékokon vehetnek részt a Móra Ferenc Múzeum és a vár közötti téren. Az előadások között kézműves-foglalkozások várják a gyerekeket, akik a babasarokban és az ugrálóvárban is eltölthetik idejüket. A programok sora különböző vetélkedőkkel bővül, az igazán kalandvágyók a szalmabála labirintusba is bemerészkedhetnek.

A gyerekelőadások sora később is folytatódik: a Némó Matiné programjai során interaktív játékokon, mesefeldolgozáson vehetnek részt a kicsik. Idén a szervezők Benedek Elek, Csukás István és Weöres Sándor meséiből válogattak. A mesékből összeállított előadásokon a gyerekek a színészekkel együtt játszhatják majd el a történeteket – közölte Kancsár József.

A várjátékok visszatérő eleme a Commedia dell’ arte szakmai találkozó. Idén az Egri Pinceszínház Szelavi című produkciója érkezik Szegedre. Mellettük a házigazdák is színpadra állnak, az évadban már sikeresen játszott Márai Sándor Válás Budán című előadásával.

A Várjátékok utolsó hetében két saját produkciót láthat a közönség. Az Egy csók és más semmi! című zenés színmű különlegessége, hogy a társulat egy tehetséges fiatal főszereplőt keres a darabhoz. A válogatások már zajlanak, cél, hogy lehetőséget adjanak a bemutatkozásra egy fiatal fiúnak – mondta Kancsár József.

A másik új produkció Verne Gyula 80 nap alatt a Föld körül című munkájának színpadi változata. Az előadásban a négy állandó szereplő mellett szintén fiatal tehetségeket tervez játszatni az első rendezésén dolgozó Varga Bálint, aki már évek óta állandó tagja a Szegedi Pinceszínháznak. A zenés komédiában a húsz négyzetméteres színpadon negyvenöt színt mutatnak be.

(MTI)