Hirdetés

„Formában a hazai #fakenews média: most a hvg.hu »felejti el kibontani az igazság minden szeletét«” – írja szerdai Facebook-bejegyzésében az Alapjogokért Központ. Mint emlékeztetnek, a kormány tegnap benyújtotta az állítólagosan „időkorlát nélkül kihirdetett” veszélyhelyzet megszüntetésével összefüggő törvényjavaslatokat annak a parlamentnek, melynek ülésezését elvileg „betiltották” (vagy legalábbis erről szólnak a kormányt érő vádak)…

„»A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és az egészségügyi készenlétről« szóló törvényjavaslat egyfelől kiegészíti a jelenleg is létező egészségügyi válsághelyzet jogintézményét az egészségügyi törvényben, másfelől szintén módosítja a katasztrófavédelmi törvényt, hogy ha és amennyiben a jövőben újra sor kerülne – humánjárvány miatt – veszélyhelyzet mint különleges jogrend kihirdetésére, akkor, az Alaptörvény rendelkezéseinek megfelelően, legyen lehetőség törvények alkalmazását felfüggeszteni, törvényi rendelkezésektől eltérni, egyéb rendkívüli intézkedéseket meghozni” – írják.

„A hvg.hu újságírója, Windisch Judit mindezt úgy értelmezi, hogy »egészségügyi válsághelyzet alatt kormányrendelettel a kormány felfüggeszthet törvényeket, és más rendkívüli intézkedéseket hozhat«, nyilvánvalóan annak érdekében, hogy »rendelettel kormányozhasson«.

Ezúton hívjuk fel az igényességre, objektivitásra, mértéktartásra, oknyomozásra és tények szigorúan manipulációmentes mérlegelésére oly’ kényes #függetlenobjektívsajtó képviselőit, hogy mielőtt tudatlansággal vegyes hirigből cikkeket írnak, olvassák el a vonatkozó törvényjavaslat szövegét.

Veszélyhelyzetben – mivel az egy különleges jogrend – a kormány természetesen jogosult törvényi rendelkezésektől eltérni, vagy alapjoggyakorlást rendeleti úton akár teljes mértékben felfüggeszteni.

Ezzel szemben az »egészségügyi válsághelyzet« nem különleges jogrend, ott ilyesmire nincs lehetőség, a vonatkozó feltételeket a katasztrófavédelmi törvény jelöli ki, nincs rendeleti kormányzás, diktatúra, meg miegyéb” – teszik hozzá.

Korábban írtuk

Bejegyzésüket így zárják: „Tényleg szégyellje magát az egész balliberális sajtóbrigád, hogy nem bírnak lekattanni hírhamisításról – »egy brancs maguk mind!«