Azonnal kérdés Orbán Viktorhoz, az osztalékadóról

Ne tudd meg milyen érzés, amikor egy volt KISZ-titkár lekommunistáz az Országgyűlésben, sőt még Rákosi szövegével is példálózik, csak azért mert ki mertem ejteni azt a szót, TŐKÉS.(A videóban van pár másodperc hanghiba, a net is megzakkant Orbán válaszán.)Az a pártom törekvése, hogy ahogy a dolgozó a pénzhez jutás pillanatában kénytelen adózni, ugyanez történjék a tőkésekkel, vagyis akkor fizessenek, amikor épp felveszik az osztalékukat. A javasolt mérték elég bizarr, azaz fejenként 48 millió forintig a szokásos módon, de efelett 98 %-os rendkívüli adókulccsal!

Gepostet von Székely Sándor, a Szolidaritás országgyűlési képviselője am Montag, 25. Mai 2020
Hirdetés

Székely Sándor független képviselő arra kérdezett rá a miniszterelnöknél: mikor fizetnek munka nélkül szerzett jövedelmük jután a tőkések? A 48 millió forintot meghaladó osztalékot szerinte 98 százalékos adóval kellene sújtani. „Fizessenek végre a tőkések!” – mondta.

Szerinte az emberek hónapról hónapra élnek, a tőkések eközben elképesztő jövedelemhez jutnak az osztalékból.

Orbán Viktor miniszterelnök úgy kezdte a válaszát: megpróbál egyensúlyt találni a komolyság és a komolytalanság határmezsgyéjén.

Korábban írtuk

A kormány elvárása a tőketulajdonosokkal szemben, hogy fizessék be az adót, tartsák be a szabályokat, és hozzanak létre beruházásokat. Megjegyezte: ugyan a felszólalás egyetlen szavával sem ért egyet, „de a Soros György elleni egységfrontban, úgy látom, számíthatok önre”.

Rákosi Mátyást idézve azt mondta: az elhangzott javaslatok a kommunizmus magyarországi megvalósítását jelentik. Ez azonban nem vált be, így „az újra bevezetésre vonatkozó javaslatát nem tudom támogatni”.

Ma az osztalékot a személyi jövedelemadóval azonos teher sújtja – közölte.

Szerinte számos, baloldali elemet ültet politikájába a kormány, ilyen például a közfoglalkoztatás vagy a teljes foglalkoztatásra törekvés. Azt kérte a képviselőtől, méltányolja a kabinet ezen törekvéseit.