Az erdélyi segítségnyújtást lehetővé tevő, határokon átívelő együttműködésről Tőkés László EP-alelnökkel, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökével kötött megállapodást a MGYOSZ. Így augusztus 25-én és 26-án Tőkés Lászlóval a magyarországi küldöttség bejárta az árvíz sújtotta területeket; majd az erdélyi tartózkodás másnapján, sajtótájékoztatóval egybekötött adományátadás keretében került sor a felajánlások átruházására.

Az Európai Parlament alelnöke szerint ilyen helyzetekben kell igazán megmutatkoznia Európa sokat hangoztatott egységének. „Ha az egyesült Európához nem társul a szolidaritás, az embertestvériség, a keresztény értékek szelleme, akkor Európa megfő a maga levében, és legfeljebb protokolláris szinten valósíthatja meg az egységet” – jelentette ki Tőkés László. Az EMNT elnöke felhívta a figyelmet, hogy a tavaszi magyarországi árvízkárosultakért az igazi ökuménia szellemében fogott össze több erdélyi szervezet. A „Most rajtunk a sor!” című segélyakcióban részt vett az EMNT, a Magyar Ifjúsági Tanács, az Erdélyi Magyar Ifjak, a Gondviselés Segélyszervezet, valamint később csatlakozott hozzájuk a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, az Ugron Alapítvány, a Merkúr – Szuper üzletlánc, illetve az Udvarhelyi Hiradó-Vásárhelyi Hírlap-Csíki Hírlap-Gyergyói Hírlap médiacsoport is, folytatván az erdélyi magyar történelmi egyházak Trianon utáni nemzetszolgáló gyakorlatát. „Most magyarországi testvéreink siettek a székelyföldiek segítségére, és ez így természetes: az érdekek fölött az értékek kötnek össze bennünket” – hangsúlyozta Tőkés László. Szilágyi Zsolt EMNT-alelnök, az erdélyi képviselő brüsszeli kabinetfőnöke hozzátette: az árvízkárok enyhítésére szolgáló európai alaphoz való mihamarabbi hozzáférést szorgalmazzák Románia számára is a jövő héten kezdődő európai parlamenti ülésszakon, és reményét fejezte ki, hogy az európai alapokból Székelyföldre is megfelelő mértékben jut majd.

A MGYOSZ tagjai még 2010 májusában, a Kárpát-medence térségére lecsapó heves esőzések és viharok idején fogtak össze az árvízkárosultak megsegítése érdekében. Az adományok egy részét augusztus 26-án, az ünnepélyes átadás keretében aláírt dokumentumok értelmében két erdélyi település, Bölön és Csíksomlyó árvízkárosult közösségeinek képviselői vehették át Futó Pétertől, az MGYOSZ elnökétől.

„Legutóbbi találkozásunkkor Tőkés László bemutatta az árvízkárosult erdélyi települések helyzetét, és ennek hatására úgy döntöttünk, hogy az árvízkárok enyhítéséért gyűjtött adományok egy részét, egészen pontosan húszezer eurót, valamint húsz tonna cementet Bölön és Csíksomlyó újjáépítésére ajánljuk fel” – mondta Futó Péter, az MGYOSZ elnöke, a BUSINESSEUROPE alelnöke.

„Az erdélyi árvizekről itthon csak kevesebbet hallhattunk, holott a háromszéki Bölönben bekövetkezett többrendbeli árvíz halálos áldozatot is követelt, miközben 95 házat és mintegy 300 háztájat öntött el, jelentős anyagi károkat okozva ezzel a településnek; nem beszélve a középítményeket ért nagymértékű rongálódásokról. Csíksomlyón és a szomszédos falvakban pedig összesen 30 házat és közel 100 háztájat érintett az özönvíz. Tisztában vagyok vele, hogy felajánlásunk csak a károk töredékét képes enyhíteni, ám bízom benne, hogy ezzel is felhívjuk az erdélyi és a hazai vállalatok figyelmét az árvízkárosultak megsegítésének jelentőségére, és hogy ezáltal is hozzájárulhatunk a települések újjáépítéséhez.”

Az árvíz kárvallottjainak szánt anyagi támogatást az MGYOSZ továbbra is a 10103173-47173500-03000002 számlaszámra várja.

—————————————————–

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége 1902-ben alakult. A versenyszféra több mint 60%-át képviseli mind a befektetett tőke, mind a forgalom és a munkavállalók számát tekintve. 15 megyei-regionális és 51 szakmai szövetséget tömörít. Az MGYOSZ 2005 óta a legnagyobb európai munkaadói szervezet, a BUSINESSEUROPE tagja, s szintén 2005-től önálló brüsszeli irodával rendelkezik.

BUSINESSEUROPE

Az 1958-ban alakult BUSINESSEUROPE – korábban UNICE – Európa legbefolyásosabb munkaadói érdekképviseleti szervezeteként 34 ország 40 munkaadói szövetségeit tömöríti, és 25 multinacionális vállalat is közvetlen tagja. A BUSINESSEUROPE 20 millió kis-, közép- és nagyvállalatot képvisel, amelyek összesen 106 millió embernek adnak munkát az Unióban.