A honvédelmi bizottság keddi rendkívüli ülésén is szóba kerülnek a Honvédelmi Minisztériumnál napvilágot látott vesztegetési ügyek, ugyanis napirendre vételét a szakbizottság egyhangú szavazással támogatta. Ugyan a honvédelmi bizottság keddi ülésén eredetileg csak a benzintenderrel kapcsolatos közbeszerzési eljárásról lett volna szó, de a képviselők egyhangú szavazással úgy döntöttek, hogy napirendre veszik a tárca intézményeinél feltárt ügyeket.

Szekeres a bizottság előtt ismételte önmagát – számolt be a hírTV parlamenti tudósítója. A tárcavezér elmondta: egy miniszternek egy ilyen korrupciós ügyben csak annyi és csak az a felelőssége, hogy „megnyugtatóan tisztázza a kialakult helyzetet”. Az ülés, bár nyilvánosan kezdődött, időközben kiküldték a sajtó munkatársait, a Katonai Biztonsági Hivatal vezetője ugyanis ezt kérte a bizottságtól. Az ülés további részében olyan kérdésekről tárgyalnak, hogy ki tette meg a szükséges feljelentéseket, illetve ki világított rá az esetleges összefonódásokra.

Szekeres Imre felszólalásában egyébként többször is nehezményezte, hogy a Magyar Nemzet illetve a hírTV „túlexponálta a sikkasztási ügyek kérdését”, és arról túl nagy terjedelemben, illetve félrevezetően tájékoztatott. Sőt, azt sem tartotta szerencsésnek, hogy a Zrínyi egyetem rektorát a kamerák kereszttüzében vették őrizetbe. Arra a kérdésre, hogy miért zárkózott el sokáig a nyilatkozattétel elől, úgy felelt: „a nyomozás érdekei megkívánnak egy bizonyos jogi magatartást”.

A tárcavezető egyébként írásban kérte a testület fideszes elnökétől, hogy személyesen számolhasson be a minisztérium körüli ügyekről. Szekeres – elmondása szerint – azért tartotta fontosnak a megjelenést, mert az ügyek a bizottságra tartoznak, nem a médiára – tudta meg a hírTV parlamenti tudósítója. Szekeres kezdeményezésére meghívták az ülésre Kovács Tamás legfőbb ügyészt, ő azonban halaszthatatlan elfoglaltságaira hivatkozva nem jelent meg, Szekeres kérdéseire, előzetes felvetéseire írásban válaszolt. A honvédelmi miniszter egyébként korábban közölte, nem mond le a botrányok miatt.

(hírTV)