A magyar-szerb határon álló tranzitzónában lévők ellátásáról kérdezte a belügyminisztert Szabó Szabolcs képviselőtársával közösen benyújtott interpellációjában Szél Bernadett (LMP), felvetve, hogy emberek hónapokig tartózkodnak ott, és a zónában sok a gyerek.

Fotó: MTI/Kovács Attila, archív, illusztráció

Fotó: MTI, archív, szerk. 

Ott tett látogatásuk során szerzett tapasztalatokra hivatkozva arról beszélt, „különféle borzalmas történeteket” hallottak a tranzitzónában útjukról beszámolóktól, elfogadhatatlannak nevezve a magyar hatóságok ottani elbánását.

Kontrát Károly, a tárca államtitkára cinikusnak nevezte a felszólalást, és megjegyezte, hogy eddig egyetlen ellenzéki képviselő sem próbált meg valótlan állításokra alapozva politikai tőkét kovácsolni a tranzitzónából.

Nyilvánvalóan nem a gyerekektől kell megvédeni az ország biztonságát, hanem az illegális migránsoktól – fogalmazott, hangsúlyozva, Magyarország nemzetbiztonsága, nemzeti szuverenitásunk nem alku tárgya, a magyar hatóságok pedig nemzetközi kötelmeiknek megfelelően, törvényesen és emberségesen járnak el a zónákban.