Szél Bernadett parlamenti felszólalása

Nem, nem pár kókadt képviselőnek álcázott kormánypárti lobbistához beszélek, hanem Hozzátok, mert egészségügyet, oktatást, szociális ügyeket komolyan vevő csapatra van szükségünk az ország élén, mert ezeknek a dinoszauruszoknak lefőtt a kávé, mert ők nem minket képviselnek, nem értünk vannak és nem tudom elfogadni, hogy ezt a korrupt elitet kell cipelnünk. Elég volt.

Gepostet von Szél Bernadett am Dienstag, 21. April 2020
Hirdetés

Úgy fogalmazott, nem érti, hogy a Fidesz és KDNP miért osztja fel a képviselőket „balos, libsi környezetvédőkre” és „teremtésvédőkre” ahelyett, hogy lépéseket tenne a klímahelyzet további romlásának megakadályozására. „Propagandával és mellébeszéléssel” nem lehet megoldani ezt a helyzetet, „zöld fordulatra” van szükség – tette hozzá.

Szél Bernadett kitért arra is, hogy a koronavírus-járvány terjedésének okai szorosan összefüggenek a klímaváltozást kiváltó hatásaival. Példaként említette, hogy a rosszabb levegőjű nagyvárosokban, például Budapesten jobban terjedhet a vírus. (A Pesti úti idősotthon vagy az elhibázott tömegközlekedési menetrend nem jutottak eszébe, mint lehetséges okok.)

Szél Bernadett a KDNP-nek azt mondta, a teremtésvédelmet akár zöld almának vagy sárga citromnak is hívhatnák. Szerinte népirtás zajlik az országban, a kormányoldal megfenyegette, most pedig terroristázza a tanárokat.

A környezetvédelmi témákban megkerülhetetlen Áder János köztársasági elnökről elmondta, hogy „láthatatlan”. „2014 óta nem kommunikál a Facebookon” – tette hozzá az államfőről.

„Önök szoktak azzal kampányolni, hogy hány gyerekük, hány unokájuk van, nem fogok ebbe a versenybe beszállni”

– mondta annak kapcsán, hogy a gyermekeink és unokáink fogják igazán megszenvedni a klímaváltozás következményeit.

„Önöknek előbb vagy utóbb, de lefőtt a kávé” – zárta mondandóját Szél Bernadett.