Őrületnek minősítette az LMP frakcióvezetője a parlamenti felszólalások szemléltető elemeivel kapcsolatos vitákat. Szél Bernadett szerint ezek azt bizonyítják: az ellenzéki képviselőknek már a parlamenten belüli véleményszabadságukért is meg kell küzdeniük.

Szél Bernadett szerdai budapesti sajtótájékoztatóján közölte: az Országgyűlés Igazságügyi bizottságától kér állásfoglalást a házszabály, valamint az országgyűlési törvény azon értelmezésére, mi minősül szemléltetésnek. Azt szeretné, a bizottság mondja meg Kövér László házelnöknek, hogy „hol vannak a határok”, hogy a képviselői szólásszabadságot csak a feltétlenül szükséges mértékben, az alapvető jogok tiszteletben tartásával lehessen korlátozni. 

Szerinte erre azért is szükség van, mert az adózók nem azért fizetik a képviselőket, hogy felesleges dolgokról vitázzanak. Felidézett egy házbizottsági ülést, amelynek témái csupán arra szorítkoztak: felmutatható-e egy felszólalás során Puskás Öcsi szurkolói sálja, illetve Áder János államfő elhelyezheti-e a képviselők asztalán az ötéves tevékenységéről szóló beszámolóját.

Emlékeztetett arra is, amikor az LMP előzetes kérése ellenére Kövér László nem engedélyezte illusztráció felmutatását a budapesti fakivágásokról. Ezzel a házelnök előzetesen cenzúrázta felszólalásukat, amelyhez nincs joga – jelentette ki Szél Bernadett.

Az LMP társelnöke évek óta zajló tudatos folyamatnak minősítette a házvezetés és a Fidesz ezen gyakorlatát, amely már szinte öncenzúrára kényszeríti az ellenzékieket. Szerinte Kövér Lászlót láthatóan nem a szemléltetés zavarja, hanem annak sajtónyilvánossága.

MTI