Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Hír TV vendége volt. A Péntek 9 című műsorban a Sargentini-jelentésről, az Európai Unió és az Európai Néppárt helyzetéről beszélgetett a Demokrata főmunkatársával, Szentesi Zöldi Lászlóval és a Magyar Idők főszerkesztőjével, Gajdics Ottóval.

Képernyőfotó: Hír TV, Péntek 9

Kurznak Berlinből szólhattak oda

A képviselő múlt csütörtökön Bécsben személyesen beszélt Sebastian Kurz-cal. Az Ausztriában megtartott néppárti tanácskozáson egy CDU-s képviselő megtámadta Magyarországot, de az osztrák kancellár megvédett minket. Hogy a hat nap alatt mi történt, csak találgatni lehet – mondta Szájer József.

Az EPP alelnöke szerint valószínűleg Schmidt Máriának van ebben a kérdésben igaza, tehát Berlinből figyelmeztették a bécsieket. Kurz ugyanis még elfogadta Szájer József dicséretét, amikor megköszönte neki a magyar álláspont megvédését, most viszont már arról beszél, hogy ki kell zárni a Fideszt az Európai Néppártból.

Szerinte Max Webert is nyomás alá helyezték. Azt mondta, Max Weber alapvetően rendes ember, a nyomást viszont nem bírta.

Szájer József szerint hiányzik a történelmi tudat az Európai Unióból. A németek például pont azon a napon – szeptember 11-én – „vágtak nagy baltát a hátunkba„, amikor Magyarország megnyitotta határát a keletnémetek számára Ausztria felé.

Az Európai Néppárt és az Európai Unió sorsa

A fideszes képviselő elmondta: amíg látnak esélyt arra, hogy az EPP jó irányba tolódhat, addig az a dolguk, hogy ezt erősítsék. Egyelőre tehát nincs tervben, hogy a Fidesz önszántából kilépjen az Európai Néppártból.

A néppártot egyébként szétverték, megosztották, ugyanis ez az egyetlen formáció az Európai Parlamentben, amely meg tudja (vagy meg tudta volna) akadályozni a liberálisok többségbe kerülését 2019-ben – jelntette ki Szájer József, aki a két Európa-koncepcióról is szót ejtett. Részvénytársasághoz hasonlította az Európai Egyesült Államokat, amelyben minden országnak a befizetéseivel arányos beleszólási lehetősége lenne az ügyekbe, így egyedül Németországnak és Franciaországnak lenne meg a potenciálja a föderális szuperállam irányítására.

El lehetne felejteni a kis, kelet-európai országokat. Végsősoron azonban német dominancia érvényesülne. A Fidesz által is képviselt másik koncepció az egyenjogú tagországok együttműködésén alapuló Európa – hangsúlyozta.

Inkorrekt gyerekdal

Szájer József kiemelt példával támasztotta alá a Sargentini-jelentés abszurditását. A jelentés szerint politikailag inkorrekt az óvodákban hazafias nevelést alkalmazni. Így az lenne a Gólya, gólya, gilice gyerekdal, amelyben egy török gyerek okozta sebet magyar gyerek gyógyít.