Az MSZP-ből és annak politikájából kiábrándult, baloldali érzelmű választókat szólítaná meg az Alternatíva Mozgalom a Baloldalért (AMB) szervezet. Vezetője az a két debreceni politikus – Sarkadi Zsolt és Bánfalvi Győző –, akit az MSZP-ből Gyurcsány Ferenc és kormánya, továbbá a párt vezetésének nyilvános bírálata miatt zártak ki. A hónapokkal ezelőtt elindított mozgalom a párttá szerveződés következő lépcsőjeként a hét végén programot hirdet a www.baloldalert.hu honlapon. A dokumentumból kiderül: szinte minden területen szembemennének az MSZP jelenlegi politikájával, amelynek Sarkadi Zsolt és Bánfalvi Győző szerint semmi köze a baloldali értékek képviseletéhez. Kirúgásuk körülményeiről, mozgalmuk céljairól bővebben a hétfői számunkban megjelenő interjúban olvashatnak.

„Többé nem fordulhat elő olyan helyzet, amelyben a társadalom a gazdaság terheinek enyhítése érdekében legelőször a nyugdíjasokat terheli. Szavatolni kell a nyugdíjak értékállóságát, valamint a kisnyugdíjak felzárkóztatását!” – állapítják meg programjukban. Majd azt írják: „Mindenkinek joga van a munkához, a tisztes megélhetéshez, ahhoz, hogy képességei, lehetőségei szerint munkát vállaljon, munkát végezzen önmaga és a társadalom javára. Azok számára, akik nem tudnak, vagy nem képesek élni ezen jogukkal, a társadalmi szolidaritás biztosítsa a tisztes megélhetést. Ezen kötelezettségek összehangolt, egységes, egymásra épülő rendszerét az állam ne ruházhassa át feladatként az önkormányzatokra.”

Az AMB a gazdaság szempontjából feladatának tekinti a munkanélküliségi ráta belátható időn belüli öt százalékra csökkentését és a tartós munkanélküliség megszüntetését. A kollektív szerződés hatályát minden munkavállalóra kiterjesztenék. Különösen fontosnak tekintik a hazai kis- és középvállalkozások támogatását, mert egy jól működő társadalomban, gazdaságban ők foglalkoztatják a munkavállalók 70-80 százalékát. Sarkadi Zsolt nem a multinacionális cégeket, hanem azokat a vállalkozásokat támogatná kiemelten, amelyek Magyarországon adóznak és járulnak hozzá a közterhekhez. A közberuházásoknál, közbeszerzéseknél is pluszpontot jelentene a magyarországi közteherviselés. „Az érintett cégek túlnyomó többsége hazai tulajdonú, az unió mégsem köthetne bele az ilyen típusú pozitív diszkriminációba” – mondta Sarkadi, hozzátéve, ugyanezt a módszert alkalmazzák a franciák is.

Az AMB a progresszív adóztatás híve. A jövedelmeket három sávra osztaná, s ezekhez különböző mértékű adót rendelne. Ugyanezt az elvet alkalmazná a vállalkozások járulékfizetési kötelezettségénél és társasági adózásánál is. Az állami és hivatali korrupció felszámolásáért megszüntetné annak melegágyát, a pártok közpénzből történő kampányfinanszírozását. A politikai szervezetek kampányai – ahogy az AMB maga is tervezi – kizárólag egyéni adományokból működjenek. A mozgalom ingyenes állami egészségügyet és ezt finanszírozó egészségbiztosítási rendszer fenntartását támogatja, de nem zárná ki magánszolgáltatók megjelenését a szektorban. Ellenzi viszont az állami, önkormányzati tulajdonú egészségügyi intézmények privatizálását.

(magyarhirlap.hu)