Hirdetés

Közhely, hogy a fiatalok érdeklődését ma már csak az online térben lehet felkelteni. Ennek következménye, hogy a közösségi médiumokat uraló progresszív eszmék soha nem látott mértékben nyernek teret. Így van ez a TikTokon is, amely a tizen-huszonévesek körében már a legnépszerűbb videós alkalmazás. Az egyperces, jellemzően humoros, zenére tátogós és táncolós videókat megosztók mellett a terepet az LMBTQ-, a BLM- és más hasonló, progresszív irányzatokat sulykoló influenszerek (online véleményformálók) uralják, akiket tinédzserek százezrei követnek idehaza is.

Jobboldali Ellenállás

Ezt próbálták ellensúlyozni azok a magyar jobboldali tiktokkerek, akik egy hónappal ezelőtt közös videóban álltak ki a konzervatív értékek és a normalitás mellett. A Jobboldali Ellenállás címen felkerült összeállítást, amiben a résztvevők olyan szavakra mutatnak, mint a család vagy a hagyományőrzés, gyorsan le is szedték az oldal cenzorai.

A kezdeményezés mögött Walter Pál Péter, az egyik legnagyobb hazai jobboldali tiktokker áll, aki olyan ismert véleményformálókat is bevont a munkába, mint Zelenka Dóra, a Pesti TV riportere vagy a harmincezer követőt magáénak mondható, leginkább fekete humorban és politikában utazó Pálos Bence. Az ötletgazda célja az volt, hogy megkeresse a közös pontokat az egyébként sokszínű konzervatív oldalon.

– A projektem a TikTokra készült, de számítottam rá, hogy hiába nincs benne semmi gyűlöletkeltő, csak a nekünk fontos jobboldali-keresztény értékek, úgyis le lesz tiltva. Felkerült ellenben a Facebookra, ahol érdekes módon, ahogy mondani szokták, nagyot ment, közel háromszázezren látták – lapunknak.

Walter Pál Péter szerint mint minden globalista közösségi portálon, a TikTokon is nagy erőkkel nyomják el jobboldali értékeket és korlátozzák tartósan azok létrehozóit. A rendszer önműködő, ha az oldalon belüli (fel)jelentések elérnek egy bizonyos számot, automatikusan tiltja az adott megosztást. És hogy miért házmesterkednek sokan? A tiktokker szerint azért, mert – bár a fiatalok egy része valóban szomjazik az igazságra – a liberális LMBTQ-lobbi átesett a ló túlsó oldalára, és kórosan érzékennyé vált.

Korábbi profilját – majd húszezer követővel, 150 videóval és 500 „kedveléssel” (lájk) – is indoklás nélkül törölte a portál. Emellett az alkalmazás előresorolja a tulajdonosi kör által fontosnak tartott „értékeket”.

– Ez technikailag úgy néz ki, hogy a másság, a züllés, a multikulti, a BLM és társai népszerű hashtagként (#, közösségi portálokon használt, kategorizálásra alkalmas „címke” – a szerk.) szerepelnek, így a tartalmakat manipuláló algoritmus ezt százszor több felhasználónak tolja az orra alá. Vagyunk páran, akik egy kis médiahackkel (trükkös, becsapós üzenet valamely cél érdekében – a szerk.) kijátsszuk a rendszert, így nem ritka, hogy egy videónk több százezres nézettséget ér el, de kell azért ehhez egy kis szerencse is.

Fotó: TikTok (képernyőkép)
Walter Péter Pál, az egyik legnagyobb hazai jobboldali tiktoker

Itt érdemes kiemelni Szerencsés Szabolcsot, az egyik legnépszerűbb magyar tiktokkert, akit tiltásáig közel százezren követtek, és aki kezdetekben marketinges érdeklődéssel kezdett neki a videózásnak. Mára viszont már társadalmi kérdésekkel és politikával is foglalkozik, és egyes, főként az LMBTQ-ideológiát kritizáló videói sok százezer fiatalhoz jutottak el.

Korábban írtuk

Harcosok a YouTube-on

Hasonló kihívásokkal néznek szembe a legismertebb videómegosztó, a YouTube jobboldali vloggerei is. Bódi Ábel azon felül, hogy aktuális politikai és társadalmi kérdésekről mondja el karakán véleményét, fontosnak tartja, hogy szellemi táplálékkal lássa el nézőit. Legyen szó akár könyvajánlóról, akár a Kultúrharcosok Klubja beszélgetéssorozatáról, ahol ismert jobboldali véleményvezérekkel járják körül a kereszténység vagy a jobboldal jelenét és a jövőjét. Ábel nem mellesleg a páneurópai Identitás Generáció (Generation Identity) magyarországi vezetője, a mozgalom akcióiról készült felvételeket pedig rendszerint megosztja követőivel.

Bódi Ábel fontosnak tartja, hogy szellemi táplálékkal is el lássa a nézőit

– Legutóbbi akciónk során a Pride felvonulás végénél, a Rác fürdő épületére másztunk fel és tettünk ki egy molinót, amelyen Desmond volt látható, az ismert kiskorú dragaktivista, ezzel pedig mintegy arcot adtunk a Pride-nak. Hiába tagadják, ugyanazt a lobbit képviselik, amelyik Nyugaton már a gyermekeket sem kíméli. Korábban az SZFE-forradalomról rántottuk le a leplet, azaz hogy az egész cirkusz nem az egyetem függetlenségéről szól, hanem a baloldali és liberális hegemónia megőrzéséről a kultúrában és az oktatásban.

Bódi Ábeltől megtudjuk, hogy például a mozgalmuk jelképe egyből tiltáshoz vezet Facebookon, de a YouTube sem kíméli őket.

– Hiába a több ezer feliratkozó a csatornámon, sokszor hozzájuk sem jut el, amit szeretnénk, és ez nagyon megnehezíti a mondanivalónk közlését. De végtére is offline mozgalom vagyunk! – mondja.

Hasonlóan népszerű videós a több mint húszezer feliratkozóval bíró Varga Ádám, aki az általa indított The Fair Right csatornán heti rendszerességgel mutat rá a nyugati progresszívok álszent képmutatására, az LMBTQ-aktivisták túlkapásaira vagy a Black Live Matter rasszizmusára, legyen szó a magyar kormányt bíráló Lewis Hamiltonról, az óvodás gyerekeket „felvilágosító” drag queenekről vagy a radikális fekete aktivisták lábát csókolgató liberálisokról.

Varga Ádám a The Fair Right csatornán heti rendszerességgel mutat rá a nyugati progresszívek álszent, képmutató magatartására

A sokszor ironikus videókban Ádám újabb és újabb, a YouTube mocsarának legmélyéről kihalászott, abszurdnak tűnő felvételek bevágásával szórakoztatja a nézőit. A nyugati világ sokszor komédiába illő társadalmi és politikai divatjai mellett a hazai balliberálisokat sem kíméli: maró gúnnyal veszi górcső alá az ellenzéki politikusokat vagy a magát függetlennek és objektívnak tituláló sajtótermékek ordító hazugságait. Ádám videóit nem szokta törölni a portál, ennek pedig szerinte egyszerű az oka: alaposan át kell olvasni a szabályzatot.

– A YouTube-on nincs olyan mértékű véleménycenzúra, mint a Facebookon. Ha ügyesen fogalmazod meg a mondandódat – és erre a magyar nyelv elég sok lehetőséget kínál –, vagy mondjuk csak óvatosan utalsz bizonyos dolgokra, akkor jó eséllyel elkerülhető a tiltás. Emellett amikor Angliában éltem hat évig, egy brit barátomtól alapos kiképzést kaptam a nyugati „politikailag korrekt” beszédről – meséli nevetve.

Hasonlóan könnyedebb hangvételű, ám komoly témákat feszegető csatorna a Social Justice Emília, amelynek már a neve is egy fricska a magukra mint a társadalmi igazságosság harcosaira hivatkozó liberálisoknak. Vincze Emília jellemzően merész, szarkasztikus hangnemben vág oda a köpönyegforgató ellenzéki politikusoknak, a melóssá „avanzsált” Jakab Péternek, a balatoni árakon sajnálkozó, milliárdos Gyurcsány Ferencnek vagy a rinocéroszt megszégyenítő arcbőrrel magyar olimpiai érmeket posztoló Fekete-Győr Andrásnak.

Vincze Emília szerint van igény a jobboldali, konzervatív tartalmakra

A 25 éves, konzervatív vlogger nem csak a hazai belpolitikával foglalkozik; egyik videójában például a család definícióját járja körül rendkívüli alapossággal, olykor pedig mélyebb, társadalmi és kultúrtörténeti alapokról kiindulva mutatja be a haladó eszmék és a totalitárius diktatúrák közötti, természetükből fakadó párhuzamot. Ezért nincs ma már szükség feminizmusra című videójában például tágabb kontextusba helyezi a „faék-egyszerűségű”, visszatérő feminista témákat, mint a két nem közti bérkülönbség vagy annak szajkózása, hogy a családon belüli erőszakot majd a férfiellenes isztambuli paktum oldja meg.

Emília szerint van mit behozni, ugyanis a YouTube-ot, illetve a többi közösségi média felületét tudatosan és sokkal régebb óta használja a progresszív oldal a fiatalok megnyerésére.

– Óriási hiba volna lemondani erről a terepről, mert van igény a jobboldali, konzervatív tartalomra. Azt tapasztalom, hogy sok fiatal gondolkozik hasonlóan a világról, de mivel most épp nem a hagyományos, hanem a szivárványcsalád a „trendi”, inkább nem mernek szót emelni a fősodorral szemben. Sokan keresnek meg, hogy nagyon egyetértenek azzal, amit mondok, és örülnek, hogy találtak még valakit, aki hasonlóan látja a világot, mint ők.

Felkarolt tehetségek

A véleményformálóvá vált videósokat többen is felkarolták. Így a 2020-ban indult Pesti TV, ahol többüknek, például Vincze Emíliának, Varga Ádámnak és Ábrahám Róbertnek, a közéleti témákkal foglalkozó népszerű, jobboldali youtubernek ma már saját műsora van; vagy a Megafon Központ, amely tavaly nyáron indult el azért, hogy a közösségi média liberális túlsúlya és az állandó cenzúra ellenére a konzervatív hangok is teret kapjanak az online térben. A tehetséges jobboldali véleményvezetőket toborzó projekt vezetője, Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint erre azért van szükség, mert a sokszoros túlerőben lévő ellenoldal sokkal jobban szervezett, mögöttük ott áll a „nyílt társadalom” eszméjét végtelen anyagi forrásokkal és professzionális kiképzőkkel ellátó hálózat. A Megafon olyan, sokszor milliós megtekintéseket produkáló, ismert véleményformálókat is támogat, mint Rákay Philip tévés – akinek egyébként nemrég indult el Patrióta YouTube-csatornája is –, Kötter Tamás író vagy Bohár Dániel, a Pesti TV műsorvezetője.

Filep Dávid , a Kopasz oszt nevű Facebook-oldal kezelője missziónak érzi a vloggerkedést

Az ingyenes képzésre bárki jelentkezhet, aki úgy érzi, szeretne tenni a hazájáért, és ezért nem fél a hangját is hallatni. Így tett Filep Dávid is, aki a Kopasz oszt nevű Facebook-oldalán fejti ki rendszeresen véleményét hol szerkesztett képek, hol pedig – sokszor több százezres megtekintést hozó – videók formájában. Az aktuálpolitikai ügyekben markánsan fogalmazó influenszer lapunknak elmondja, úgy véli: küldetése megmutatni mindazoknak, akik egyedül érzik magukat az online térben jobboldali, keresztény-konzervatív értékrendjükkel, hogy még sincsenek egyedül.

– Mi vagyunk a többség, és a mi oldalunkon az igazság, ezért bátran vegyük föl a kesztyűt, ha támadnak minket. Ne csak védekezzünk, hanem támadjunk magunk is – fogalmazza meg alapelvét, majd hozzáteszi: bár a Facebookon valóban a baloldalnak lejt a pálya, itt kell megharcolni ezt a mérkőzést, a Megafon pedig sokat segített neki abban, hogy mindezt professzionális módon és eszközökkel tegye.

De nem csak a videós tartalmak terén bővült a kínálat. Nagy népszerűségnek örvendenek a közösségi oldalon Dezse Balázsnak, a Pesti TV műsorvezetőjének posztjai vagy Jeszenszky Zsoltnak, a Pesti TV műsorvezetőjének mémjei (humoros, szerkesztett képek), akárcsak a Dávid Bence által szerkesztett Konverzió vagy a Sivalkodók nevű oldal.

A tét nem kicsi, a Facebook ugyanis a legnépszerűbb közösségi platform, és a statisztikákat nézve a teljes választókorú lakosságot lefedi; választások – ahogy az USA esetében láttuk –, nemzetek sorsa múlhat azon, hogy melyik oldal hangja az erősebb. Akár itt, akár a többi felületen elengedhetetlen a jobboldali vélemények jelenléte, ugyanis a jövőnkről van szó.