Szent György napját a néphagyomány a tavasz első igazi napjának tartja, ekkor történik az állatok első kihajtása. Az ország több pontján és a határainkon túl még ma is megrendezik ezt a régi pásztorünnepet. Nagyvázsonyban háromnapos eseménysorozattal készültek ebből az alkalomból.

A település kacskaringós utcáival, hagyományos házaival üdítő látványt nyújt a városhoz szokott szemek számára. Olyan hagyományok elevenedtek meg, amelyek sajnos lassan feledésbe merülnek. A vendégek maguk is dagaszthattak kenyeret, ezt később haza is vihették, s a községet lovas fogatokkal járták körbe, amit az ünnepségsorozat többi napján bárki kipróbálhatott.

A falu nagyon büszke kovácsmesterére, Tarsoly László népi iparművészre, aki pénteken és szombaton is bemutatót tartott az egybegyűlteknek, és komoly fejtörést okozott az általa készített ördöglakatokkal.

Nagyvázsony védjegye a XV. század közepén épült Kinizsi vár, ahol Magyar Királyok Panoptikuma címmel állandó kiállítás működik királyaink életnagyságú viaszszobraival. A helyi fiatalok közreműködésével udvari bolond és udvarhölgyek kísérik végig a vendégeket, majd egy rögtönzött harcban karddal győzik le a török vitézt.

Talabér Márta, a Veszprém Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke elmondta, hogy idén nagyszabású rendezvénysorozatot tartanak Ezeréves megyék címmel, mivel Fejér, Pest, Veszprém és Zala megye is 2009-ben ünnepli fennállásának ezredik évfordulóját. Ezzel is megpróbálják felhívni a figyelmet a megyerendszer fennmaradásának fontosságára, hiszen, mint fogalmazott, ez ezer éven át életképes volt, a jövőben is így kellene lennie.

A rendezvénysorozatban kiemelkedő szerep jut a váraknak, így Nagyvázsonynak is. Fábry Szabolcs, a község polgármestere elmondta, sok más településhez hasonlóan Nagyvázsony is anyagi nehézségekkel küszködik, így küzdenie kell az iskolájáért, óvodájáért, hiszen a hivatalos politika a kistelepüléseket nem, vagy csak alig segíti. Kapaszkodóként Nagyvázsony kultúráját jelölte meg, ennek jegyében nagyszabású fesztivált rendeznek július huszonnegyedike és augusztus másodika között DumaVölgy-HumorVár címmel, ahol a várjátékok és kézműves programok mellett a humor játssza a főszerepet. A rendezvény védnöke a televízióból ismert humoristákat foglalkoztató Dumaszínház.

A Marha(nagy)hajtás pénteki sajtónapját Vázsonyi Varga Béla emléktáblájának avatása zárta. A nagyvázsonyi helytörténész munkásságát a helyiek nagy tiszteletben tartják ma is. Elsősorban helytörténeti munkáiról ismert, de sokat tett a fiatalok művelődéséért és a település rendbetételéért is.

Szombaton a reggeli mise után kezdődött a marhahajtás a község utcáin keresztül, ezután kézműves programokkal és népi előadásokkal várták a résztvevőket. Vasárnap pedig a gyermekeké volt a főszerep, zenés gyermekműsorral zárult a helyi pásztorünnep.

Nagyvázsony minden erejével igyekszik megtartani kultúráját, továbbadni értékeit, még a mai, nehéz gazdasági helyzetben is. Ahogyan Fábry Szabolcs fogalmaz: „túl kell élni ezeket az időket is”.

Juhász-Elek