Hirdetés

Mint ismert, a rejtélyes álarcos március 14-én bukkant fel ismét, és újabb korrupciós ügyek leleplezését ígérte. Két nappal később pedig már konkrét személyeket is megnevezett.

– Patek Gáborról, dr. Fischer Lászlóról és Deák Róbertről, na meg persze a politikai megbízóikról, illetve a III., a XVIII. és a XIX. kerületben végzett tevékenységükről fogunk beszélni – mondta a videóban.

Az említettek közül Patek Gábor volt az, akit azonnal be lehetett azonosítani, így hívták ugyanis 2020-ig a XIX. kerületi Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetőjét. Ám mint a Magyar Nemzet cikke rámutatott: Patek tulajdonképpen Gajda Péter jobbkeze, bizalmasa volt, egy ideig a polgármester kabinetfőnökeként is dolgozott. Patek Gábor neve egyébként szerepelt a 2019-ben kirobbant Lackner-ügyben kiszivárgott hangfelvételeken is. Itt úgy említették, mint aki „fel tudta gyorsítani az eseményeket”.

Kedvezmény Karácsonyéknak

Anonymous múlt pénteken újabb felvételt küldött, ebben ráadásul a Városháza-botránnyal ellentétben nem csupán hanganyag, hanem egy videó szerepel.

– Kezdjük Patek Gáborral, aki bár korábban leginkább Gajda Péter bizniszeit intézte, újabban már a III. kerületi balos vezetés simlijeit rendezi – fogalmazott az álarcos, aki szerint a felvételen Patek és üzlettársa „számolnak el a III. kerületi megbízásokból visszafelé irányuló pénzekkel”.

A videón Patek Gábor és egy egyelőre beazonosíthatatlan személy egy autóban pénzkötegeket pakolnak papírzacskóba. A beszélgetésből úgy tűnik, hogy további, milliós összegek várhatók.

És itt még nem volt vége… Ezen a héten ugyanis az álarcos alak jóvoltából olyan dokumentumok kerültek nyilvánosságra, amelyekből úgy tűnik, Patek intézte a Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom plakáthelyeit tavaly nyáron. Ráadásul úgy, hogy a 123 plakáthely több mint 52 millió forintos árából 45,8 millió forint (!) kedvezményt kapott.

– Lám-lám, Karácsony Gergely kampányát személyesen Patek bonyolította, sőt, ha jobban megnézitek, nem kevés kedvezményt is el tudott intézni, ami ugyebár nem is teljesen szabályos – fogalmazott Anonymous, azt üzenve az érintett politikusoknak, felesleges bujkálni és tagadni, minden ki fog derülni.

Korábban írtuk

„Az lett a deal”

Anonymous ma egy hosszú, ötperces, vágatlan hangfelvételt tett közzé. Ezen Patek Gábor először azt ecsetelte beszélgetőtársának, hogy egy Üllői út 323. szám alatt épülő 86 lakásos beruházásból négy lakást tudtak maguknak „kikanyarítani”. Majd áttért az Üllői út 357. szám alatti, 46 lakásos projektre.

– Ha kisebbek a méretek, akkor ugye azért mégsem tudsz olyan mértékű kérést megfogalmazni. Mert akkor nem jön ki gazdaságosságilag. […] Ez azért minket is így egy kicsit frusztrált – magyarázta.

– Kerestük rá a vevőjelölteket, és a végén leakasztottunk egy faszit, dr. Sziszák Györgyöt, zseniális a csóka – mondta, majd részletesen elmesélte, hogyan sikerült ebből is a baloldali politikusok (és saját maguk) számára előnyös üzletet csinálni.

– Az lett a deal, hogy ugyanúgy négy lakás, kettő az adó fölfele, amit ugye a vezetők fele, polgi, alpolgi, izé, meg kell hagyni. […] De ugye ezek 500 ezer forintos négyzetméteráron, tehát csak kedvezményes vásárlás van, tehát nem 800 meg egymillió forintos négyzetméterár van, hanem kb. a fele – magyarázta, majd kiderült, végül ennél is kedvezőbb lett számukra a „deal”.

– Úgyhogy ki is fizették helyettünk a két lakásnak ugye a beugróját, amit nekünk visszavásárlási opcióval kellett volna. Nyilván a két főnöknek ott van az, amit kiharcoltunk. De ott megint kettő ingyent tudtunk a pacsikkal kiugrasztani magunknak. És arra meg most szerződtünk le ezen az Innok-konferencián, úgyhogy igazából az van, hogy ez is egy ilyen szép kövér szám lesz – dicsekedett Patek.

Később azt is elmesélte, miből gondolja, hogy a XVIII. kerületi baloldali vezetés elégedett vele.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Kiss László Óbuda, Gajda Péter Kispest, Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület és Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere (b-j) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 27-én

– A Szaniszló Sanyi reggel ment ott Kispesten, megállt, meghívott egy croissant-ra. Mondom, mi van veled, mi ez a nagy barátság – közölte nevetve. – Úgyhogy lassan úgy beéregetnek ezek a dolgok.

Alapkőletétel Kunhalmi Ágnessel

A Magyar Nemzet azt írja: a sajtóban fellelhető információk szerint a XVIII. kerületi városrehabilitációs program keretei között az Üllői út mentén több hektárnyi területet építenek be. Az önkormányzat nagyjából három tucat fejlesztési területet kínál az ingatlanfejlesztőknek, és vállalja azt is, hogy részt vesz a tervek kidolgozásában. A befektetők toborzásához nagy lendülettel fogtak hozzá, február 17-én rendezték meg a Patek Gábor által is említett Innok-konferenciát, ahol bemutatták a program részleteit. 

„Itt megtartott beszédében Szaniszló Sándor DK-s polgármester arról számolt be, hogy a kijelölt hat és fél hektáron kétszázezer négyzetméter lakás, üzlethelyiség és különböző beruházás valósulhat meg. Az első fejlesztés alapkövét éppen a napokban tették le – Kunhalmi Ágnes MSZP-s társelnök jelenlétében – az Üllői út 323–325. szám alatti ingatlanon” – írja a napilap.

A csütörtöki videójában Anonymus azt ígérte: minden bizonyítékot eljuttat a nyomozó hatóságoknak, „hogy alaposan neki tudjanak állni az ügyeknek”.

Az elmúlt napokban az Anonymous által említett másik két személyről is több részlet kiderült. A Mediaworks Hírcentruma arra jutott, hogy Pateket vélhetően személyes szálak kötik Fischer Lászlóhoz és Deák Róberthez, hiszen mindhárman egymás Facebook-ismerősei. A cégadatok áttekintését követően pedig az is kiderült, hogy Fischer László ügyvédnek és Deák Róbertnek van egy közös vállalkozása is, az RF Production Hungary Kft. A céget nem sokkal a 2019-es önkormányzati választások után hozták létre, főként reklámügynöki tevékenységgel foglalkozik. A társaság számos megrendelést is kapott a Kiss László DK-s polgármester vezette III. kerületi önkormányzattól.

Fischer Lászlónak emellett van egy közös vállalkozása Kiss László óbudai polgármester feleségével is. A Sight-Tech Hungary Kft.-ben – derítette ki a Mediaworks Hírcentruma – Fischer és Polyák-Kiss Ágnes egymást követték az ügyvezetői székben; jelenleg mindketten a gazdasági társaság tulajdonosai, Fischer pedig a cég ügyvezetője. A kft. már eddig is több önkormányzati megrendelést kapott.