Fotó: MTI/Komka Péter
Hirdetés

Takács Etelka intézményvezető az ellenőrzés után újságíróknak elmondta: mindig is nagy gondot fordítottak mind az intézményi, mind a személyi higiéniára, ezt most fokozottan teszik.

Az intézmény mindkét bejáratánál van mód arra, hogy külön helyiségben vegyék át az árut, fertőtlenítsék, és csak 24 óra elteltével viszik be onnan. A munkahelyére érkező dolgozó pedig fertőtleníti a kezét, gumikesztyűt és szájmaszkot vesz fel – ismertette.

Van egy 65 éves munkatársuk, aki a járvány kezdete óta nem dolgozik, de az otthonban nincs járványra utaló tünet – jelezte.

Korábban írtuk

Takács Etelka azt is elmondta: a nővérek megegyeztek abban, hogy nem utaznak olyan helyre, ahol nagy a fertőzöttek száma, és a szűk családi körön meg a bevásárláson kívül nem találkoznak emberekkel.

Azt pedig már márciusban megtiltották, hogy a munkatársak tömegközlekedéssel járjanak dolgozni. „Az egyik kollégánkat egy ideig szállítottuk Balassagyarmatról, végül átmenetileg beköltözött az otthonba; úgy gondolom, ő hozta a legnagyobb áldozatot” – közölte az intézményvezető.

A bentlakásos intézmény 30 személyes, emellett tíz szécsényi lakosnak nappali ellátást biztosítanak, de ez utóbbi a járvány miatt szünetel.

Nagyon fontosnak tartják, hogy a lakók lelki békére találjanak, naponta van imaóra az otthonban, készülnek a kápolna búcsújára, de kézműves-foglalkozástól bibliaórán át népdalkörig vagy tornaóráig számos elfoglaltságot szerveznek. Figyelnek arra is, hogy a látogatási tilalom ellenére is legyen valamiféle élő kapcsolat a lakók és hozzátartozóik között; rendszeresen küldenek videóüzenetet, húsvétkor pedig az egyik nővér vezetésével a lakók nyuszikat, bárányokat készítettek, amelyeket kihelyeztek az otthon bejáratához – hangzott el.