Emlékeznek még a szocialisták Vas megyei botrányára, amikor a fiktív tagbeléptetési ügyek kirobbantak a pártban? A jó fél évtizeddel ezelőtti eset azért maradhatott emlékezetes, mert nem merült ki a párton belüli verbális harcban. Szabó Bálintot, a Fiatal Baloldal vasi elnökét állítása szerint megverték és megerőszakolták, hogy ne tudjon elmenni a fiktív tagbeléptetéssel kapcsolatban indított rágalmazási per tárgyalására. Az MSZP Vas megyei elnökét akkoriban Tóth Csabának hívták, s az ügy annyira meggyengítette pozíciójában, hogy dicstelenül távoznia kellett. Egyenesen a főváros XIV. kerületébe, Zuglóba.

– Ma már a közvélemény előtt is ismert, hogy a Hagyó Miklós fémjelezte fiatalok köre, az úgynevezett Mozaik klub hogyan vette át az irányítást a pártban. Lépésről lépésre építkeztek, végül az MSZP legerősebb bástyájának számító budapesti szervezetben és öt megyében sikerült is vezető szerepbe kerülniük – mondja a Demokratának informátorunk. – Hagyó Miklós, Tüttő Kata, Bárándy Gergely, Újhelyi István és Mesterházy Attila mellett ebbe a körbe tartozott Tóth Csaba is. A moziakosoknak nem vált hátrányukra, hogy Tüttő Kata élettársa Leisztinger Tamás milliárdos. Mindenesetre akik így pozícióhoz jutottak, helyi szinten sikeresek és erősek voltak, Tóth kivételével, aki megbukott Vas megyében.

A hírek szerint Tóth Csaba nem csupán a párton és Tüttő Katán keresztül kötődött Leisztinger Tamáshoz. Bár ezt maga az érintett cáfolja, informátorunk azt mondja, az MSZP-n belül tudott volt, hogy Tóth meggazdagodásában jelentős szerepe volt a milliárdosnak: miután Leisztinger megszerezte a Hunguest szállodaláncot, a felújítások során Tóth cégei, a Sil Enteriőr Kft. és a Sil Fürdőszoba Kft. a legjelentősebb beszállítók közé tartoztak. A két társaságot azóta felszámolták.

– Tóth Zuglóban jött, látott és győzött. Szűcs István akkori elnöknek feltűnt, hogy sokan akarnak belépni a szervezetbe, ezért létszámstopot rendelt el, ezt azonban az etikai bizottság a párt alapszabályával ellentétesnek találta. Ezután tehát lehetőség nyílt a beléptetésre, sőt a régi tagoknak újra kellett regisztrálniuk magukat. Mindez Tóth Csabának kedvezett, hiszen a régiek közül sokan nem regisztráltak, miközben az újak lényegében korlátlanul beléphettek, így nagy befolyást szerzett a szervezetben. Ezt követte a tisztújítás, amikor az elnöki posztra Tóth egyedüli jelölt lett, az elnökségi tagoknál pedig két listát terjesztettek be, csakhogy ezeken ugyanazok a nevek szerepeltek, csupán a sorrendben volt eltérés. Az egész procedúrát két mozaikos felügyelte: Bárándy Gergely, aki ma Tóth mellett a másik zuglói képviselőjelölt, valamint Leisztinger Tamás élettársa, a már említett Tüttő Kata – meséli a lapunkat megkereső szocialista politikus.

Az ily módon zuglói elnökké választott Tóth Csaba nem csupán Hagyó Miklós, Bárándy Gergely és Tüttő Kata támogatását élvezte. Kapcsolataira jellemző, hogy felesége, Erényi Júlia az egyik tulajdonosa az EMC Consulting Tanácsadó Kft.-nek. E cégben rajta kívül Mesterházy Attila nejét, Mesterházy Szilviát, valamint a jó szocialista kapcsolatokkal rendelkező Funtig Zoltán ügyvéd feleségét találjuk. Az ügyvezető pedig Tóth egyik korábbi vasi embere, Menyhárt Bizsán.

– Bár Tóth Csaba látszólag megnyerte a csatát, pozíciószerzése helyrehozhatatlan károkat okozott a helyi szervezetben. Ennek jól látható jele, hogy a 2006-ban még tizennégy fős önkormányzati frakció mára tízfősre olvadt. Komlódi Gábor a Zuschlag-ügy kirobbanása után személyes okokra hivatkozva lemondott mandátumáról, az időközi választást pedig a Fidesz nyerte. Másik három képviselő, köztük Szűcs István alpolgármester, volt helyi elnök pedig kilépett a képviselőcsoportból, és az MSZDP színeiben saját frakciót hoztak létre. Mindez a tagság körében is feszültségeket szült – mondja informátorunk.

Más ügyek is értetlenséget okoztak helyi szocialista körökben. Úgy tudjuk, még a képviselők is az utolsó pillanatokban értesültek arról, hogy Tóth Képes Csabát és Kovács Imrét viszi be a zuglói önkormányzati vagyonkezelő igazgatóságába MSZP-s delegáltként. A két férfi neve Leisztinger Tamás és a Hunguest szállodalánc kapcsán bukkant fel korábban: Kovács és Képes volt a szállodát üzemeltető részvénytársaság elnöke, illetve vezérigazgatója, amikor a társaságot az ingatlanvagyon átcsoportosítása és tulajdonjogok átadása révén privatizálták, és Leisztinger cége, az Eravis lett a többségi tulajdonos. Annak idején a két vezető ellen rendőrségi vizsgálat indult különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával, az ügyészség őrizetbe vételüket is kezdeményezte. Az Orbán-kormány alatt kezdődött eljárást Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején azonban – bűncselekmény hiányában indoklással – lezárták.

Botrány lett abból is, hogy a hírek szerint Tóth Csaba kezdeményezésére, Mester László XVIII. kerületi szocialista polgármester felesége, Deák Erzsébet lett Zugló jegyzője. Deák Erzsébet korábban aljegyző volt a XVIII. kerületben, és a személyét ellenzők többek között azért tiltakoztak zuglói jegyzősége ellen, mert abban az időben történtek azok a lakáscsereügyletek, amelyekkel kapcsolatban ötéves nyomozás után nemrég zajlott le az első bírósági tárgyalás.

Tegyük hozzá, Deák Erzsébet nincs a vádlottak között. Ezután azonban mégis a Terézvárosba került jegyzőnek. Az ott töltött időszaka alatt adták el azokat az Andrássy úti ingatlanokat, amelyek értékesítésével kapcsolatban szintén botrány robbant ki.

– Tóth Csaba nagyon nehéz helyzetbe került. Zuglói szerepvállalása egyértelműen sikertelen, a valószínűsíthető választási vereséget lehet az MSZP népszerűtlenségére fogni, a helyi szervezet szétesését, a frakció kettéválását, a botrányokat azonban nem – mondja a Demokratának nyilatkozó szocialista politikus. – Hagyóék tudatosan és profin építkeztek, ám túlzottan éhesek voltak. Ezzel maguknak és a pártnak is rendkívül sokat ártottak. Márpedig a Mozaiknak Hagyó volt az egyik legfontosabb mozgatórugója, és szerintem közülük többen is bukni fognak a választás után, így Tóth is.

Informátorunk hozzáteszi: az MSZP már most is darabokban van. Bár kifelé teljes az egység, a vezetők közül többen már nem beszélnek egymással, és a választások után csak nőhet a feszültség.

– Az egy dolog, hogy most nyer a Fidesz. Ám nem elég, hogy a szocialista párt elvesztette táborának nagy részét, a sorra kirobbanó botrányok miatt hitele is odalett – mondja.

A legfájdalmasabb kérdést pedig úgy fogalmazta meg, hogy egy választást el lehet bukni, de ha maradnak a mostani arcok, vajon ki fog erre a pártra szavazni 2014-ben? Informátorunk ma még nem lát esélyt a baloldal megtisztulására.

Bándy Péter