A tárcavezető a világszervezet közgyűlésének 31. különleges ülésszakának általános vitáján szólalt fel videoüzenet formájában. Ebben kifejtette: a világ több kihívással kényszerül szembenézni, mivel a járvány az emberek egészségét, életét és munkahelyét veszélyezteti. Az államoknak két kihívással is szembesülniük kell: a járvány egészségügyi válságot jelent, amely egyúttal gazdasági válságot eredményez – mutatott rá. Hozzátette: a kormányok kötelessége, hogy egyszerre vegyék fel a küzdelmet mindkét kihívással.

Hirdetés

Úgy vélte, a legfontosabb kötelességük biztosítani, hogy mindenki megfelelő ellátásban részesüljön. Úgy tűnik, ez a kihívás egyre komolyabb méreteket ölt a világ legnagyobb és leggazdagabb országaiban is – mondta. Közölte: a védőfelszerelések biztosítása is egyre fontosabb. A válsághelyzet egyik tanulsága, hogy az az ország, amely képes létrehozni erre saját gyártókapacitást, kevésbé lesz sebezhető és egyre felkészültebbé válik a válságkezelésben – magyarázta.

Emlékeztetett: tavasszal csaknem az egész világ Kínában állt sorba a védőfelszerelésekért, és Magyarország légi hidat hozott létre Kína felé, amelyen 185 repülőgép hozott eszközöket. Jelenleg azonban Magyarország képes maga is maszkokat és lélegeztetőgépeket gyártani – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter a gazdasági kihívásokról elmondta: globális verseny kezdődött a világgazdaság kapacitásainak újraelosztására, egy új gazdasági korszak vette kezdetét. Magyarország is benevezett ebbe a versenybe, és úgy döntött, hogy nem a munkanélküliséget fogja finanszírozni, hanem a munkanélküliség elleni küzdelmet – fogalmazott.

Korábban írtuk

Kifejtette: ebben a küzdelemben azok a vállalatok a szövetségeseik, amelyek bátor döntéseket hoznak a beruházásokról a jelenlegi nehéz körülmények közepette is, hogy növeljék versenyképességüket és elkerüljék az esetleges elbocsátásokat. Hangsúlyozta: nem a segély, hanem a munkahely jelent hosszú távú és kiszámítható segítséget. Emellett folytatják az adócsökkentést, csökkentik a munkára kivetett adóterheket – mondta.

A külügyminiszter kitért rá: sajnálatos módon az álhírek, a kettős mérce és a képmutatás a járványnál is gyorsabban terjednek. Fel kell lépni ezek ellen, ugyanis csökkenthetik a védőintézkedések hatékonyságát – vélekedett. Kiemelte: a legjobb megoldást a vakcina jelentené, ebből azonban nem lehet politikai kérdés, és nem szabad megengedni, hogy gazdasági, üzleti lobbik nyomást gyakoroljanak politikusokra, pártokra, kormányokra egyes vakcinák mellett vagy ellen. Kötelességük, hogy biztosítsák a lehető leggyorsabban a lehető legbiztonságosabb oltóanyagot az embereknek – mondta.