Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Hirdetés

Kifejtette: a világban két olyan illegális folyamat zajlik, amely komoly aggodalomra ad okot a globális biztonság tekintetében.

Egyrészt az illegális migrációs folyamatok, másrészt az illegális pénzáramlások, és „ez a kettő gyakran összekapcsolódik, hiszen az embercsempészet mára nagyon komoly nyereséget előállító iparággá vált”. Az elmúlt években éves szinten – ENSZ-adatok szerint – mintegy hárommillió ember fizetett embercsempészeknek, és évente 2000 milliárd forintnak megfelelő bevételhez jutnak az embercsempész-hálózatok – mondta.

Szijjártó Péter kijelentette: Brüsszel és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is olyan programot indított, amelynek nyomán név nélküli bankkártyákat bocsátottak ki bevándorlók számára, és azokra körülbelül 7 millió eurót utaltak.

Azoknak ráadásul, akik a névtelen kártyákat megkapták, gyakorlatilag semmilyen iratot nem kellett felmutatniuk. Ez egy rendkívül veszélyes program, mert lehetővé teszi a terrorizmus finanszírozását az adófizetők pénzéből – közölte a külügyminiszter.

„Sajnos, ez a gyanú éppen Magyarországon bizonyosodott be, amikor a Terrorelhárítási Központ elfogott egy terroristát, aki az Iszlám Államhoz tartozott, húsz ember lefejezésében vett részt, Brüsszel, illetve az ENSZ jóvoltából pedig folyamatosan kapott támogatást egy név nélküli bankkártyára” – mondta Szijjártó Péter.

Hozzátette: a két szervezetnek a név nélküli bankkártyák osztogatásának leállítása mellett el kell számolnia azzal, hogy lehet-e tudni, kik állnak a számlák mögött, és mennyi pénz folyhatott el az adófizetők pénzéből a terrorizmus finanszírozására.