Fotó: MTI/Rosta Tibor
Hirdetés

Szijjártó Péter hangsúlyozta: négy, kölcsönös tiszteletre és kölcsönös előnyökre építő ország miniszterelnöke megbeszélést folytat a V4-es találkozókon. Andrej Babis cseh kormányfő kezdeményezésére adtak ki egy szöveget, amelyben valamennyien jelezték szolidaritásukat „cseh barátaikkal”, de a szövegben mind a négy kormányfő szempontjai megjelentek – közölte.

Erről több sajtóorgánum úgy írt: a magyar miniszterelnök megvétózta, hogy a V4-ek keményen fellépjenek Oroszországgal szemben.

A miniszter az mondta, Magyarország már a múlt héten közös külügyminiszteri nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását Csehországgal. A szlovák külügyminisztertől sms-ben kapott egy szöveget – mondta -, „ő megkérdezte, egyetértek-e vele, én visszaírtam, hogy igen, utána kiadtuk” – közölte.

Szijjártó Péter elmondta, Csehország kérésére vállalták, hogy segítséget nyújtanak a jekatyerinburgi főkonzulátus őrzésében és részbeni működtetésében a cseheknek addig, amíg ők ezt nem tudják megtenni diplomatáik kitiltása, illetve hazahívása miatt.

Korábban írtuk

Magyarország szolidaritásvállalása nem kérdőjelezhető meg – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a kormány más lépést nem kíván tenni az ügyben.

Csehország nemrég bejelentette a prágai orosz nagykövetség 18, titkosszolgálati tisztként azonosított munkatársának a kiutasítását. Válaszul az orosz külügyminisztérium a moszkvai cseh nagykövetség 20 munkatársát minősítette nemkívánatos személynek. Hétfőn Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kezdeményezésére videokonferenciát tartottak a V4-ek miniszterelnökei. Később kiadott közleményében Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a találkozó egyik témájának a Prága által tett lépések iránti szolidaritás és támogatás kifejezését nevezte meg.