Linhart ugyan új külügyminisztere hazájának, de „régi jó barát, hosszú évek óta dolgozunk együtt”, hiszen különböző pozíciókat töltött már be az osztrák külügyminisztériumban – hangoztatta Szijjártó Péter.

Hirdetés

Szavai szerint a megbeszélésen világossá tették, hogy továbbra is barátként számít egymásra a két ország, és marad köztük a szoros együttműködés.

Emlékeztetett arra, hogy Ausztria a harmadik legjelentősebb beruházó, második legjelentősebb kereskedelmi partner Magyarország szempontjából. Hozzátette: Magyarországhoz hasonlóan az osztrák gazdaság is újra elérte a válság előtti teljesítményét, ami jó hír, így a két ország gazdasága segíteni tud egymásnak, hogy minél eredményesebb legyen a következő hónapokban és években.

Szijjártó Péter kijelentette azt is, hogy a térséget leginkább feszítő kérdésekben „abszolút egyetértés van köztünk: a migráció tekintetében szigorú álláspontot képviselünk mind a ketten, egyetértünk abban, hogy elsősorban a határokat kell megvédeni, és be kell fejezni a migránsokat meghívó európai politikát”.

Korábban írtuk

Egyetértenek abban is, hogy a nyugat-balkáni térséget minél előbb fel kell venni az Európai Unióba – hangoztatta a magyar miniszter. „Ha nem tudjuk minél előbb integrálni a Nyugat-Balkánt, akkor vagy más fogja integrálni, vagy instabil lesz az egész térség, és az itt, a szomszédságunkban nem lenne jó” – fogalmazott.