Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter találkozója Jeyhun Bayramov azeri külügyminiszterrel a Baku repülőtéren 2020. július 17-én
Hirdetés

A magyar diplomácia vezetője rámutatott: a kaukázusi ország az európai gázellátás biztonságának fontos tényezőjévé válhat, miután hamarosan megindul az azeri gáz szállítása Dél-Európába.

Magyarország célja az, hogy fizikai összeköttetéssel rendelkezzen a dél-európai gázvezetékhez – jegyezte meg Szijjártó Péter.

Hozzátette: ha a görög, a bolgár és a román fél is a tervezett ütemben halad a kivitelezési munkákkal, 2023-tól új forrás jelenhet meg a magyar energiaellátásban. Magyarország évente 1-2 milliárd köbméter gázt vásárolhat majd Azerbajdzsántól.

A magyar-azeri kapcsolatokban az energetikán kívül a gazdaság, illetve a koronavírus-világjárvány elleni küzdelem játssza a legmeghatározóbb szerepet – mondta a miniszter.

Korábban írtuk

Szijjártó Péter aláhúzta: Azerbajdzsán a Türk Tanács tagjaként a koronavírus elleni védekezés csúcspontján nyújtott segítséget Magyarországnak. A kaukázusi országtól negyvenezer maszkot és kétezer liter fertőtlenítő folyadékot kaptunk – fűzte hozzá.

Elmondta: Magyarország támogatja Azerbajdzsán kezdeményezését, hogy az ENSZ főtitkára mielőbb hívjon össze rendkívüli közgyűlést a világjárványra adandó globális válasz megtalálása érdekében.

A miniszter kiemelte: három nagy magyar vállalat számára fontos a jelenlét az azeri piacon. Egyikük a WizzAir, amely augusztus közepétől újraindíthatja azeri járatait, ha a járványügyi helyzet engedi. Másikuk a Hell, amely piacvezető az energiaitalok területén Azerbajdzsánban, hatvan százalékos piaci részesedéssel. A harmadik pedig a Mol, amely nemrég több mint 1,5 milliárd dollárért (több mint 465 milliárd forint) vásárolt részesedést a világ egyik legnagyobb, Azerbajdzsánban található olajmezőjében, illetve az ott kitermelt kőolajat nyugat felé szállító olajvezetékben. Ez volt a legnagyobb beruházás, amelyet magyar vállalat valaha végrehajtott. A Mol a projekt harmadik legnagyobb részvényese – tette hozzá Szijjártó Péter.

Az akvizíciónak köszönhetően a Mol kitermelésének több mint fele a közép-európai térségen kívülről származik – jegyezte meg. Az azerbajdzsáni energiapiac nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a magyar olajvállalat kitörhessen a regionális szerepkörből – tette hozzá.