A nap folyamán többször is beszéltem telefonon Ekaterina Zaharieva bolgár és Bogdan Aurescu román külügyminiszterekkel,…

Gepostet von Szijjártó Péter am Dienstag, 17. März 2020
Hirdetés

A nap folyamán többször is beszéltem telefonon Ekaterina Zaharieva bolgár és Bogdan Aurescu román külügyminiszterekkel, akik azt kérték tőlem, hogy tegyük lehetővé az Ausztriában rekedt bolgár és román állampolgárok hazatérését – írja a külgazdasági és külügyminiszter.

Számunkra az elsődleges szempont a magyar emberek egészségének megvédése, ezt a célt szolgálják a határvédelmi intézkedéseink is – rögzíti. 

Mindezt figyelembe véve, a mai éjszaka folyamán egyszeri átutazást teszünk lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak a kijelölt tranzitútvonalon, hazatérésük érdekében. Ennek részleteiről a rendőrfőkapitányok megállapodtak – írja Szijjártó Péter.

Ezzel együtt elvárjuk, hogy mind a román, mind a bolgár hatóságok értesítsék saját állampolgáriakat a magyar határvédelmi intézkedésekről: Magyarország területére csak magyar állampolgár léphet be személyi forgalom keretében – hangsúlyozza.

Az osztrák hatóságoktól pedig elvárjuk, hogy tartsák fent a rendet a határ osztrák oldalán és tegyék lehetővé a magyar állampolgárok és a teherforgalom számára a határátkelőhely használatát – zárja sorait Szijjártó Péter.