Hirdetés

A tárcavezető a testület Gyermekek és fegyveres konfliktusok című nyílt vitáján hangsúlyozta, hogy a 146 napja tartó háború nem pusztán Ukrajnának, hanem a környező országoknak és egész Európának sok szenvedést okoz.

Felszólalásában kiemelte: bár a fegyveres konfliktus magas inflációt, energiaellátási bizonytalanságot okoz, sőt globális élelmezési válsággal fenyeget, annak legnagyobb vesztesei mégis az érintett, súlyos fizikai és mentális károkat szenvedő gyerekek, akiknek a teljes jövőjük veszélybe került.

Ennek kapcsán rámutatott, hogy február 24. óta mintegy 840 ezer menekült érkezett Magyarországra, és az ukrajnai sorozási szabályok miatt alapvetően szétszakadt családokról, anyákról és gyerekeikről van szó. Utóbbiaknak hátra kellett hagyniuk az apjukat, teljes bizonytalanságban, hogy viszontlátják-e még őket valaha – tette hozzá.

Szijjártó Péter az ENSZ BT vitáján hangsúlyozta, hogy hazánk minden eszközzel segíti az áldozatokat, ezért az ország valaha volt legnagyobb humanitárius segélyakcióját hirdették meg, és a hatóságok mindenkit befogadnak, mindenkiről gondoskodnak.

Korábban írtuk

Az utóbbi hónapokban több mint kétezer ukrajnai gyerek járt óvodába és iskolába Magyarországon, és ez a lehetőség a szeptemberben induló tanévben is biztosított lesz számukra. A kormány emellett vállalta 130 gyerek speciális orvosi ellátását, illetve ezer ösztöndíjas helyet kínált fel menekült diákok számára a magyarországi felsőoktatási intézményekben – sorolta.

„A megoldás a háború által okozott problémákra egyetlen szóban összefoglalható, ez pedig a béke” – szögezte le a miniszter.

„Egy szomszédos ország képviselőjeként szeretném sürgetni a nemzetközi közösséget, hogy mindent tegyenek meg, semmilyen erőfeszítéstől ne tartózkodjanak a térségbeli béke helyreállítása érdekében. Mindent meg kell tennünk az azonnali tűzszünetért és a béketárgyalások megkezdéséért” – közölte.