A kelet-európai biztonsági helyzetről szólva Szijjártó Péter emlékeztetett rá, hogy  a külügyminiszterek hétfő délután Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel is egyeztetnek videókapcsolaton keresztül.

Hirdetés

– Alappillérek lefektetésére van szükség, ezekből nem szabad engedni. Az első, hogy mi nem akarunk újabb hidegháborút – mondta az ukrán helyzetről, azt hangsúlyozva: a hidegháborús időszak Közép-Európában tragikus következményekkel járt. Második szempontként kijelentette: a kormány hidegháborús hangulatban sem érdekelt. – Tisztelettel arra kérünk mindenkit, hogy ne keltsen hidegháborús hangulatot – nyomatékosította.

– Semmilyen Kelet–Nyugat konfliktus áldozatává sem akarunk válni. Váltunk már elégszer, többé már nem akarunk – fogalmazott Szijjártó Péter Brüsszelben, a három szempontot úgy összegezve: Magyarország minden olyan törekvést és diplomáciai erőfeszítést támogat, amely tárgyalások útján rendezné a kelet-európai biztonsági helyzetet. Üdvözölte egyúttal, hogy az amerikai és orosz diplomácia vezetői nemrég személyesen egyeztettek egymással.

Az oroszokkal szembeni uniós szankciók kilátásba helyezéséről elmondta: őszinte elemzésre lenne szükség, amely rámutatna, hogy a szankcióknak eddig milyen hatásai voltak. – Ha szankciókról beszélünk, látni kell, hogy Közép-Európa ráutalt az orosz energiahordozókra. Ha tetszik, ha nem, ez az igazság – vélekedett, hozzátéve: Közép-Európára mindenkinek tekintettel kell lennie, amikor a Kelet–Nyugat konfliktus jövőjével foglalkozik. Kérdésre elmondta: Magyarország egyelőre nem tervezi az Ukrajnával kapcsolatos utazási tanácsok módosítását, sem a magyar diplomaták és családtagjaik evakuálását az országból. Orbán Viktor jövő heti oroszországi útjával kapcsolatosan elutasította a nyugati kritikákat, mondván: természetes, hogy a kormányfő egyeztet az orosz elnökkel. Szemléltette, hogy az európai uniós országok zömének aktív kétoldalú kapcsolatai vannak Oroszországgal.

Korábban írtuk

Az eredeti, teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Magyar Nemzet oldalán.