Hirdetés

A tárcavezető a szlovák ellenzéki Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt élén álló Robert Ficóval közös sajtótájékoztatóján a kötelező kvóták megakadályozását a V4-es együttműködés európai dimenzióban is történelmi jelentőségű sikerének nevezte.

„Ha akkor ezt a hőstettet a visegrádi miniszterelnökök a hatalmas ellenszélben nem tudták volna végrehajtani, akkor ma illegális migránsok tízezrei élnének ezekben az országokban, és búcsút inthettünk volna annak a szuverén jogunknak, hogy mi magunk határozzuk meg, hogy kiket engedünk be a saját országainkba és kikkel vagyunk hajlandók együtt élni” – hangsúlyozta.

„A visegrádi csoport működése segített mindannyiunknak, mind a négyünknek abban, hogy a nemzeti érdekeinket érvényesítsük. Sokkal többet tudtunk elérni az elmúlt években négyen együtt, mintha külön-külön kísérleteztünk volna céljaink elérésével” – tette hozzá.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy Robert Fico kiérdemelte Magyarország tiszteletét, miután hivatali ideje alatt egészen új dimenzióba lépett a magyar-szlovák együttműködés, amelynek nyomán mindkét országban jobb lett az emberek élete.

Korábban írtuk

Példaként hozta fel, hogy ekkor adták át a két ország gázvezeték-rendszerei közötti összeköttetést, s bár a sokan „károgtak” és pénzkidobást emlegettek, mára világossá vált, hogy azon országok vannak biztonságban, amelyek a legtöbb szomszédjukkal össze tudták kötni energetikai hálózatukat.

Emellett kitért arra is, hogy huszonegy új határátkelési pont létrehozásáról, köztük a Monostori híd megépítéséről született megállapodás, ahogy arról is, hogy Szlovákia déli részén magyar költségvetési forrásból finanszírozhatnak beruházásokat. Utóbbi program keretében 3300 cég 80 milliárd forintnyi beruházást hajtott végre.

Ezek a fejlesztések egészen más szintre helyezték a két ország kapcsolatrendszerét – jelentette ki.

A miniszter végezetül leszögezte: „Térségünk akkor fogja tudni megőrizni a szuverenitását, biztonságát, szabadságát és stabilitását, ha a nemzeti érdekre koncentráló, a szuverenitás megőrzését zászlajukra tűző pártok, kormányok, politikusok jól együtt tudnak működni”.

Majd ennek kapcsán rámutatott, hogy ez a legfontosabb szempont jelenleg, amikor is „a mindennapi biztonság fenyegetés alatt van”, így az sem kirívó, hogy most „egy karakteresen jobboldali kormány” minisztereként áll itt egy olyan molinó előtt, amelyre az van írva, hogy „szociáldemokrácia”.

Újságírói kérdésre válaszolva kiemelte: „Az, hogy ki mit gondol arról, hogy a kormány képviselői mellett az ország volt miniszterelnökével is találkozom, megmondom őszintén, nem igazán érdekel, mert egy szuverén ország szuverén külpolitikáját hajtom végre”.

Szijjártó Péter a nap folyamán találkozott a Szövetség Párt több tagjával, valamint országos elnökével, Forró Krisztiánnal is.

Ezzel kapcsolatban friss Facebook-posztjában üdvözölte a magyar párt kiváló szereplését az októberi önkormányzati választáson. Mint írta, ennek nyomán négy megyében is a Szövetség adja a legnagyobb közgyűlési frakciót és több mint kétszáz település választott magyar polgármestert, így a jövőben még nagyobb lendületet kaphatnak a határon átnyúló fejlesztések.