Szilágyi Zsolt szerint a Bukarestben egy hete beiktatott Grindeanu-kormány nem a fejlettebb Erdélyhez, hanem az egyik legelmaradottabb dél-romániai megyéhez igazítja az országot.

Fotó: mti, archív, illusztráció
Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke egy szerdai nagyváradi sajtótájékoztatón bírálta a szociálliberális kabinetet. Emlékeztetett arra, hogy a 2014-es államfőválasztáson az EMNP jelöltjeként az ország „erdélyiesítésének” a szükségességéről beszélt. Ezzel szemben – szerinte – az ország „teleormanizálása” történik. Ezzel Szilágyi nyilvánvalóan arra utalt, hogy szerinte a kormány számára nem a fejlett Erdély a példamutató, hanem az egyik legelmaradottabb romániai megye, a déli Teleorman, amelyet több cikluson át Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke vezetett.
    
A pártelnök úgy vélte, Románia nagy árat fog fizetni azért, hogy az új kormány adókat, illetékeket törölt el, és „két kézzel szórja a pénzt”. Szerinte a kormány politikája gazdaságilag fenntarthatatlan, és az ország eladósodását, vagy újabb adók kivetését vonja maga után.
    
Szilágyi Zsolt rendkívül visszásnak tartja, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – miután a választási kampányban azzal az üzenettel mozgósított, hogy „Mentsük meg Erdélyt Bukaresttől!” – a választások után azonnal parlamenti támogatást ígért a jobbára dél-romániai politikusokból alakított Grindeanu-kormánynak.
    
Nevetségesnek minősítette azt a másfél oldalas megállapodást, amellyel az RMDSZ a kormány parlamenti támogatását vállalta, és felszólította a szövetség vezetőit, hogy hozzák nyilvánosságra a megegyezés feltételezett titkos mellékletét. Arra emlékeztetett, hogy az RMDSZ 2012-ben is titkos megállapodást kötött a baloldallal, melyre az egyik szövetséges elszólása derített fényt. „Jobb ezt időben megmondani, mint később lelepleződni” – üzente az RMDSZ-nek az EMNP elnöke. 
    
Szilágyi Zsolt szerint ha nincs titkosított csatolmánya a megállapodásnak, akkor az RMDSZ „biankó csekket” adott a baloldali kormánynak. Úgy vélte: mindkét fél számára öngól, hogy a megállapodásban a kisebbségekre vonatkozó nemzetközi szerződések betartására szövetkeznek a felek. Megjegyezte: a kisebbségvédelmi keretegyezmény, valamint a regionális és kisebbségi nyelvek chartája sokkal többet kér Romániától, mint amennyit az RMDSZ kért a PSD-től. Ezek ratifikálása Románia EU-tagságának az előfeltétele volt, és a mostani megállapodás aláírásával a kormánypártok is elismerték, hogy eddig nem teljesítették a nemzetközi egyezmények aláírásával vállalt kötelezettségeiket. 
    
Szilágyi Zsolt nyílt kérdésnek nevezte, hogy az RMDSZ és a kormánypártok megegyezése a nyilvánosságra hozott dokumentumon túl kiterjed-e arra, hogy mennyivel növekszik a magyar szövetség költségvetési támogatása, valamint arra, hogy mi lesz a romániai korrupcióellenes ügyészségnek (DNA) a magyar politikusok ellen elindított eljárásaival.
    
Az EMNP elnöke üdvözölte ugyanakkor Kovács Péternek, az RMDSZ ügyvezető elnökének a lemondását, és reményét fejezte ki, hogy a szövetség további olyan politikusoktól szabadul meg, akik árkot ástak a romániai magyar pártok közé. „Ha eltűnik az a gyűlölködő hangnem, amit Kovács Péter képviselt, akkor nagyobb esélye lesz az együttműködésnek” – vélekedett Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke.

(MTI)