A csallóközi településen tartott rendezvényen a miniszterelnöki főtanácsadó a közelgő európai parlamenti választások tétjéről, az azon való részvétel fontosságáról beszélt.

Hirdetés

Szili Katalin rámutatott: két évtizeddel Magyarország és Szlovákia európai uniós csatlakozása után, rendkívül fontos választás következik, amelynek tétje, az, hogy milyen lesz az az Európa, amelyben élni fogunk.

„Lehetőségünk van arra, hogy döntsünk a saját sorsunkról, milyen Európa legyen a következő időszakban” – fogalmazott Szili Katalin. Hozzátette: a választások tétje a felvidéki magyarság szempontjából is kiemelt fontosságú, hiszen képviseletet szerezhet az uniós döntéshozatalban, ahol kisebbségi kérdésekről is születnek döntések és ezek rendezése rendkívül fontos.

„A nemzeti kisebbségek ügyének rendezése Európa stabilitásának is a záloga” – emelte ki Szili Katalin.

Korábban írtuk

Elmondta: az EP-választás lehetőséget ad a leendő európai értékek befolyásolására, megválasztására. Rávilágított: a választással meg lehet mutatni azt is, hogy a háborúval szemben a békét kell odaállítani, azt, hogy a migrációval szemben a keresztény Európa értékét állítsuk, valamint kiemelni a szubszidiaritás elvének fontosságát, vagyis azt, hogy az Európában élő közösségek saját maguk döntsenek a saját sorsukról.

„Fontos az, hogy megfogalmazzuk, hogy Európa jövője csak a békében lehetséges” – hangsúlyozta Szili Katalin.

A rendezvényen részt vett Berényi József, a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség EP-választási listájának vezetője is, aki a felvidéki magyarság uniós képviseletének megújításának, illetve az egységes kárpát-medencei magyar képviselet újbóli megteremtésének fontosságát hangsúlyozta.

„Ahhoz, hogy megfeleljünk a mai európai kihívásokra nagy erő kell, arra, hogy visszavigyük Európát oda, ahol a bővítéskor volt, a hagyományos értékek támogatásához, a békéhez és a jóléthez, mert ez most hiányzik” – jelentette ki Berényi József.