Fotó: Szili Katalin, Facebook (szerk.)
Hirdetés

A felvidéki magyarság legnagyobb kulturális-közéleti szervezete, a Csemadok és a helyi önkormányzat által megszervezett ünnepségen Szili Katalin kiemelte: Magyarországnak a „trianoni mészárszéken történt föltrancsírozása egy megmaradó fantomfájdalmat alakított ki”, ezért is kellett megteremteni 2010-ben az álampolgársági törvénnyel a lelki összetartozás fundamentumait. Fontosnak nevezte, hogy a jogszabályi alapokkal és az összetartozás gyakorlatával olyan kapocs alakuljon ki, amelyet a politika már soha nem fog tudni szétszakítani. „Tartozunk ennyi felelősséggel az őseinknek és a jövő generációknak is” – szögezte le Szili Katalin.

Úgy fogalmazott: érzékeltetni kell a környező országokkal, hogy már túl vagyunk ezen a velünk történt 20. századi szégyenen, és legfontosabb érdekünk, hogy Trianon ne árnyékolja be a közép-európai országok együttműködését, és a térség új centruma legyen Európának.

A miniszterelnöki főtanácsadó azt mondta: 104 évvel a trianoni békediktátum és húsz évvel az EU-csatlakozás után Európában még mindig küzdeni kell a nemzeti kisebbségi közösségek önigazgatási jogáért, ezért is fontos, hogy a közelgő európai parlamenti (EP-) választásokon mindenki járuljon az urnákhoz és olyan jelölteket küldjön az EP-be, akiknek fontos, hogy az önigazgatás lehetőségét és a nemzeti kisebbségek kollektív jogait biztosítsák. „Ez nemcsak magyar ügy, hiszen Európában 50 millió embert érint” – hangsúlyozta Szili Katalin.

Az ukrán-orosz konfliktus és az EP-választások összefüggésével kapcsolatban hozzáfűzte: ma rendkívül fontos téma a béke ügye melletti kiállás is, hiszen Európa „nagyon rossz vágányra került” az elmúlt években azzal, hogy a háborút táplálja, holott a józan politikai erőknek a békét kellene szolgálniuk. „Tehát békepárti, nemzeti elkötelezettségű és a kisebbségi jogokat megvédő képviselőket kell küldeni Brüsszelbe és Strasbourgba” – mondta Szili Katalin.

Korábban írtuk

A hétvégén a Felvidék több más, magyarlakta településén is tartottak és tartanak megemlékezéseket a nemzeti összetartozás napja alkalmából. A Pozsonyhoz közeli Éberhardon, a Csemadok által megszervezett ünnepség az ilyen rendezvények sorában központinak számít. Az ökumenikus istentisztelettel összekötött megemlékezést is hagyományosan a helyi kápolnában, az 1920-as párizsi békekonferencián a magyar delegációt vezető Apponyi Albert végső nyughelyén tartják meg.