Fotó: Facebook
Hirdetés

– Hol tart most az aláírásgyűjtő akció? Mennyi aláírás sikerült eddig összegyűjteni pontosan, és hogyan lehet értékelni az eddigi eredményeket?

– A jogi helyzet az, hogy hét országból kell a megfelelő számú aláírást összegyűjteni, amiből egyelőre csak három ország, Magyarország, Szlovákia és Románia, tehát a Kárpát-medence van kipipálva jelenleg. Ugyanakkor az aláírásgyűjtés másik érvényességi feltételének, az egymillió aláírás meglétének viszont bőven eleget tettünk. Nemhogy sikerült, de önmagában online sikerült az egymillió aláírást összegyűjtenünk, ami mellett van még 250 ezer papíralapon összegyűjtött aláírásunk is. Ez alapján pedig az aláírásgyűjtő akciónkkal már szimbolikus győzelmet arattunk. Ráadásul Trianon századik évfordulóján adtunk frappáns választ Brüsszelnek, Bukarestnek és mindenki másnak. Itt van ez a szimbolikus győzelem, amivel a székelyek most megüzenték: lehet, hogy volt itt egy Trianon, de mi nem siránkozunk ezen. A 100 éves évfordulón azt üzenjük egész Európának, hogy mi egy olyan ötletet teszünk az asztalra, ami az összes európai kisebbségének segít. A székely ötlet ugyanúgy szól a litvániai lengyelhez, mint a baszkokhoz, a bretonokhoz és a dániai németekhez is. Trianon 100 éves évfordulóján ezt az ötletet adták a székelyek Európának. A Kárpát-medence magyarjai pedig pedig 1 millió 250 ezer aláírást.

– Szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt, mégis sikerült összegyűjteni a több mint egymillió aláírást. Mi ennek az óriási sikernek a titka?

– Ez patetikusan hangzik, de azt mondják az emberek, hogy évtizedek óta vártak egy, a miénkhez hasonló ügyre, amely mögé végre megosztottság és vita nélkül, a szokásos belpolitikai törésvonalakat elfelejtve oda lehet állni. A Székely Nemzeti Tanács felhívásában most megtalálták ezt. Székelyföldön, Csallóközben, Budapesten és mindenhol a Kárpát-medencében egy olyan ügyet találtak ezzel, amely mellé úgy tudják odatenni az aláírásukat, hogy nem kell közben fél szemmel odasandítaniuk, vajon XY mit gondol erről. Ebben a kérdésben ugyanis egyetért a sokat emlegetett tizenötmillió millió magyar. Ez 100 évvel Trianon és 30 évvel a rendszerváltás után végre egy olyan ügy, amiben egyet lehet érteni.

Korábban írtuk

– Fél évvel meghosszabbíthatja az EU az aláírások összegyűjtésére igénybe vehető időtartamot. A polgári kezdeményezés sikeréhez az uniós tagállamok negyedéből kell hogy meglegyen a szükséges számú aláírás. Mi következik most?

– Egy héten belül megnevezzük, hogy melyik négy országból gyűjtünk még aláírásokat. Nem szeretnék abba a hibába esni, amibe az elmúlt egy-két hétben egyes politikusok, elemzők vagy újságírók estek, akik azt állították, hogy tudják, melyik országok lesznek ezek. Tudományos elemzésre van szükség, mert nem tévedhetünk. Harmincévente talán ha egy ilyen lehetőségünk van, nem szabad elrontanunk. Hetek óta komoly szakemberek dolgoznak ezen a kérdésen. Óriási adatbázisok elemzése alapján döntünk. Ez nem ideológiai és nem érzelmi kérdés, ez szakmai, tudományos dolog.

– Milyen filozófia alapján zajlik majd tovább a gyűjtés?

– Mi lenne, ha kicsit hátralépnénk, elgondolkoznánk, és azt mondanánk, hogy most merjünk nagyot álmodni! Egy lépést hátralépve ismerhetjük fel: harmincévente talán egyszer van a történelemben egy olyan lehetőség, mint ami most adódott arra, hogy egész Európának, tehát több százmillió embernek egyszerre elmagyarázhatjuk, léteznek székelyek. Ez az egész aláírásgyűjtés egy remek kommunikációs pillanat, kiváló lehetőség arra, hogy sokkal több aláírást gyűjtsünk, sokkal szélesebb körben kommunikáljunk, sokkal nagyobb elánnal mondjuk el Bretagne-tól Vilniusig: jó napot kívánunk, hölgyeim és uraim, létezik Székelyföld, léteznek székelyek, akiknek olyan ötlete van, ami egész Európára, az összes kisebbségre áldást hoz, pozitív jogszabály-változtatást céloz meg. Ne elégedjünk meg azzal, hogy jogi értelemben kipipáljuk a törvény által megkövetelt feltételek teljesítését! Ne álljunk meg egymillió aláírásnál! Csináljunk meg másfél milliót! Csináljunk kétmilliót! Ezzel csapjunk oda az asztalra Brüsszelben és Bukarestben is úgy, hogy végre vegyenek észre bennünket!

– Az anyaországi magyarok, a határon túli magyar közösségek tagjai vagy éppenséggel a Nyugat-Európában élő magyarok mit tehetnek még az akció sikere érdekében?

– Létrehoztunk irdalaeuropa@gmail.com, illetve signiteurope@gmail.com címmel két postafiókot. Ha akár a külföldön élő idegen nyelven beszélő honfitársaink, akár a magyarul beszélők, akár a székely üggyel szimpatizáló külföldiek segíteni akarnak, információjuk, ötletük van, arra kérjük őket, hogy írják meg azt ezek közül az e-mail-címek közül valamelyikre. Mi úgy folytatjuk tovább a munkánkat, hogy nem deklaráljuk magunkat mozgalomként, de mégis mozgalomként működünk. Ez azt jelenti, hogy bárki, akinek ötlete van és azt megírja nekünk, biztos lehet abban, hogy a javaslata hasznosulni fog.