A szövetség elnöke, Kaposvár Fidesz-KDNP-s polgármestere pénteken, a somogyi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatóján felidézte: október elején fordult Ursula von der Leyenhez, kérve az orosz-ukrán háborúval összefüggő európai uniós szankciós politika megváltoztatását, és azt, hogy tegyék elérhetővé Magyarországnak a felzárkózási és helyreállítási alap forrásait.

Hirdetés

Kérni fogja az Európai Bizottság magyarországi képviselet-vezetőjét, sürgesse meg Ursula von der Leyen válaszát, és a jelenlegi problémákra megoldást jelentő intézkedéseket – tette hozzá. Szita Károly azt hangoztatta: „a korlátozások napról napra gyengítik Európát, azonnali intézkedésekre van szükség”.

Kiemelte, levele az elmúlt három évtizedet tekintve példás összefogást eredményezett, ahhoz a magyarországi települések mintegy 80 százaléka, több mint 2500 önkormányzat csatlakozott.

A levél mellett kiálló polgármesterek, önkormányzatok 7 millió embert képviselnek, ennyien kérnek segítséget a szankciók okozta magas árak csökkentésében – fogalmazott.

Rámutatott arra, az aláírások jelentős része nem csak egy egyszerű polgármesteri jegyzés, mert mögötte testületi akarat van, ahogy Kaposváron is közgyűlés döntött a bizottsági elnöknek írt levél támogatásáról.

Szita Károly jelezte, várja a legnagyobb önkormányzat, a fővárosi önkormányzat támogatását is, mert úgy véli, annak helye van ebben az összefogásban. Ez az ügy nem a polgármesterekről, hanem a polgárokról szól, a gáz, a villany áráról, sok milliárd forint fejlesztési forrásról – hangsúlyozta a kormánypárti politikus.

Korábban írtuk