A beoltottak száma meghaladta a 2,5 milliót, így szerdán életbe léptek az első enyhítések. Ám fontos továbbra is odafigyelni és betartani a szabályokat. Az M1 Ma reggel című műsorának vendége Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa volt, aki elmondta, hogy a harmadik hullám tetején járunk, bár jelenleg hullámoznak a számok, még szükség van pár napra ahhoz, hogy lássuk, véget ér-e a csúcs.

Hirdetés

Jelenleg a felismert eseteknek olyan négy-ötszöröse lehet azoknak a száma, akiknek nincs tesztjük, mégis átestek a víruson. A 70-80 százalékhoz, amire szükségünk van a nyájimmunitáshoz az angol vírusmutáns esetében, hozzájárulnak az átesettek és az oltottak egyaránt, így Szlávik János szerint ebben az évben biztosan elérjük a védettséget nyújtó százalékot.

Azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy van néhány ország, akik már igen magas oltottságot értek el, de még így is nagyon óvatosak.

„Ráadásul két oltás kell, egy oltással még nem vagyunk egészen védettek, a második oltás után is egy–két hétre van szükség a teljes védettséghez”

– tette hozzá.

Korábban írtuk

Fontos továbbra is betartani a szabályokat, és beoltatni magunkat. Az oltottak és az átesettek nagyon ritkán fertőznek, de ez nem jelenti azt, hogy ne kéne maszkot hordaniuk. Az infektológus főorvos szerint a maszkhordás még az elkövetkezendő pár hónapban velünk marad.

Bár az oltás után is kerültek betegek súlyos állapotba, kiemelte, hogy az oltás akkor véd a súlyos megbetegedéstől, tehát a kórházba vagy az intenzívre kerüléstől, netán a haláltól, amennyiben már mindkét oltást megkaptuk, és eltelt két hét.

Az első oltás önmagában nem elég a kórházba kerülés megakadályozására.

Nem győzte hangsúlyozni, hogy továbbra is ugyanúgy vigyáznunk kell magunkra és a körülöttünk lévőkre.

Kitértek az antitestszintre is, ugyanis többeknek is alacsony ellenanyagszintet mutatott a szerológiai teszt az oltás után. Azonban több immunválasz is létezik, amelyeket nem néznek. Ilyen például a sejtes immunitás.

A sejtes immunitás során a sejtek emlékeznek, és azonnal támadásba lendülnek, ha újra találkoznak a koronavírussal, a sejtes immunitást nem lehet mérni. „De az oltásokról elmondható, hogy szinte mind nagyon erős immunválaszt vált ki” – mondta a szakértő.

A teljes cikk a hirado.hu oldalán olvasható.