A hátsó ajtón, az újságírókat kikerülve vitték be a Külügyminisztérium épületébe a szlovák nagykövetet. Peter Weiss több mint egy órán át tárgyalt Balázs Péterrel. A diplomata a megbeszélés után már egyértelművé tette, Szlovákia nem kér bocsánatot, amiért nemkívánatos személynek nyilvánította a magyar államfőt, és megtagadta tőle a belépést.

Sólyom László magánemberként vett volna részt a révkomáromi Szent István-szobor avatásán múlt pénteken.

Peter Weiss hol azzal indokolta a kitiltást, hogy elviselhetetlenül felerősítette volna a szlovák-magyar ellentéteket Szlovákiában, hol biztonsági kockázatokról beszélt. Egyszer azt sérelmezte, hogy szlovák politikusok nem mondhattak beszédet a szoboravatón, másszor pedig azt, hogy a Sólyom-látogatást nem készítették megfelelően elő. Arra a kérdésre igennel válaszolt, hogy a magyar államfő két hónapja megemlítette-e neki a tervezett látogatást.

A nagykövet elmondta: szerinte le kellene zárni ezt a dossziét, és új fejezetet nyitni a kétoldalú kapcsolatokban. A szlovák nagykövet megjegyezte: két év múlva Magyarország átveszi az Európai Unió soros elnökségét, ezért szerinte óvatosan kellene politizálnia.

„Elfogadhatatlan”

A Külügyminisztérium a találkozó után mindössze közleményt adott ki. A tárca magyarázatot vár a szlovák kormánytól. Balázs Péter miniszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy Szlovákia biztonsági kockázatra hivatkozva tiltotta ki a magyar államfőt az országból, hiszen a szoboravatáson mindössze néhány tiltakozó jelent meg.

A tárcavezető úgy látja, hogy a szlovákok az egyik alapvető politikai alapjogot, a szólásszabadságot is megsértették. A kétoldalú kapcsolatok helyreállítása miatt a külügyi szakállamtitkár csütörtökön Pozsonyban tárgyal majd, a kitiltásról pedig Balázs Péter augusztus 30-án külön megbeszélést folytat szlovák kollégájával.

„Szlovákia a két ország magánügyének tekinti a történteket”

Szlovákia a két ország magánügyének tekinti a történteket – nyilatkozta a Pozsonyban a Hír Televíziónak a szomszédos ország külügyminisztere. Egyelőre hasonló álláspontot képvisel az Európai Unió is.

„Pozsony kettős mércével mér”

A SME szlovákiai napilap egy cseh protokoll-szakértőt idéz, aki igazat adott Budapestnek abban, hogy Sólyom László révkomáromi látogatását már két hónappal az út előtt a szlovák fél tudomására hozták.

A SME jegyzetében leszögezi: Pozsony kettős mércével mér, hiszen a cseh kormányfő hasonló körülmények közepette járt Pozsonyban 2007 novemberében. Akkor Mirek Topolánek nem találkozott szlovák állami vezetőkkel, a szlovák hatóságok mégsem tiltakoztak látogatása ellen.

(hírTV)