Fotó: MTI/Kovács Tamás
Hirdetés

Palkovics László elsősorban a mesterséges intelligencia, az ipar 4.0 és az 5G-kommunikáció közös fejlesztésében lát új lehetőségeket. Hatékony gazdasági kapcsolatok nélkül azonban az idegenforgalmi együttműködés is elképzelhetetlen – tette hozzá.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a turizmus fenntarthatóságával Magyarország és Szlovénia is új kihívással szembesül, de a központi fekvésnek köszönhetően mindkét állam kedvező terepe lehet a kelet és a nyugat közötti kapcsolatok erősítésének.

Szlovénia miniszterelnöke a rendezvényen kiválónak nevezte a két ország viszonyát, és kijelentette, hogy a kapcsolatok új együttműködési lehetőségekkel bővülhetnek. Marjan Sarec bízik a turizmus fejlődésében is, hiszen – mint fogalmazott – zöld úti célként Szlovénia különleges, másutt nem látható természeti adottságokkal várja a külföldről érkezőket. Az ország idegenforgalma ennek megfelelően a tiszta környezet fenntarthatóságára összpontosít – tette hozzá a szlovén kormányfő.

Fotó: MTI/Kovács Tamás
Marjan Sarec bízik a turizmus fejlődésében

Zdravko Pocivalsek gazdaságfejlesztési és technológiai miniszter szerint a turizmus nem csupán kapcsolatot teremt kultúrák között, de a gazdasági hatása is jelentős.

A szlovén GDP 13 százaléka származik idegenforgalomból, 2018-ban 6 millió turista 15,6 millió vendégéjszakát töltött az országban – ismertette. A tárcavezető üdvözölte, hogy tavaly a korábbi évek átlagánál 30 százalékkal több, majdnem 200 ezer vendég érkezett Magyarországról, ezért az idegenforgalmi együttműködések folytatását szorgalmazta.