Szoborállítással tisztelegne Lech Kaczynski volt lengyel államfő emléke előtt a Fidesz Budapesten – közölte Kocsis Máté, a párt fővárosi elnöke.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A kormánypárti politikus felidézte, hogy 10 éve minden év március 23-án a nagy múltú lengyel-magyar barátság előtt tiszteleg a két nemzet. Kezdeményezését a két ország kapcsolatának szoros összefonódásával indokolta, utalva a középkor uralkodóházainak alakulására, a Báthoryak és Rákócziak politikájára, az 1848-49-es szabadságharc hőseire és a világháborúk borzalmai elől menekülők kölcsönös megsegítésre.
    
Ez a közös sors pedig nem volt másként az ezredfordulót követően, így napjainkban sem – tette hozzá.
    
Kocsis Máté a sorstársi közös építkezés egyik kiemelkedő alakjaként jellemezte Lech Kaczynskit, akinek szerepe – mint fogalmazott – vitathatatlan a kommunizmus utáni demokratikus Lengyelország létrehozásában. 
    
A magyar nemzet iránti barátsága révén mi, magyarok is hálával tartozunk munkásságáért – írta a fideszes politikus, aki szerint a volt köztársasági elnök halála kimondhatatlan veszteséget jelentett az egész európai közösség számára. Jelezte: a budapesti Fidesz a Fővárosi Közgyűlés következő ülésén kezdeményezi a szoborállítást, amelyet Tarlós István főpolgármester is támogat.
    
Lengyelország elnöke 2010. április 10-én a nyugat-oroszországi Szmolenszk mellett vesztette életét, amikor az őt, hitvesét, továbbá magas rangú lengyel katonai, politikai és egyházi vezetőket szállító elnöki különgép leszállás közben lezuhant.

MTI