„Élete és példája a bizonysága annak, ha erős a nemzeti összetartozás, van hit és akarat, akkor talpra áll a nemzet” – mondta Semjén Zsolt, aki felidézte, hogy másfél évszázad történelme azt mutatta, Magyarország kormányfőjének lenni nem éppen hálás feladat.

„Fontos, hogy helyreáll a nemzeti értékszemlélet, Teleki szobra áll, őszre elkészül Tisza István új szobra, és régi adósságnak teszünk eleget, hogy szűkebb szülőföldje, Erdély után az anyaország is szobrot emel Bethlen Istvánnak” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt elmondta, Bethlen talán az ország legválságosabb időszakában, tizenegy évig állt a kormány élén. Akkor, amikor az ország területének kétharmadát elveszítette, több millió magyar került határainkon túlra, mintegy félmillió munkanélküli menekültről kellett gondoskodni, és szomszédaink ellenséges indulattal vettek körül.

A szobor leleplezése előtt a néhai miniszterelnököt méltatta Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára és gróf Bethlen István, a Magyar Páneurópai Unió elnöke.

A márvány posztamensen elhelyezett mellszobrot a Batthyány Műemlékegyüttes Védelmében Alapítvány állította mintegy 3 millió forintos költséggel. Az összeg kilencven százalékát a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszteri keretéből bocsátották az alapítvány rendelkezésére – mondta Riez Gyula, a szervezet elnöke az MTI-nek.

A szobor Krisztiáni Sándor alkotása. A művész korábban, szintén a Batthyány Műemlékegyüttes Védelmében Alapítvány felkérésére, gróf Széchenyi István szobrát készítette el, amelyet szintén a kisbéri városháza előtt állítottak fel.