A honlap szerint magyar szempontból főleg a II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemnek emléket állító mellszobor megvalósítása fontos, mivel egy az 1990-as években meghozott városházi határozat szerint a Láncos-templom mögötti kis téren Vitéz Mihály (Mihai Viteazul) fejedelem szobrát kellett volna felállítani.

A két mellszobor költségeit a kezdeményezőknek kell állniuk. A Rákóczi-szobor estében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) városi szervezetének, a Láncos Templom Egyházközsége és az Identitás Alapítvány felel a szobor költségeiért. Az Avram Iancu szobor esetében pedig az Avram Iancu Kulturális-Hazafias Társaság.

A szatmar.ro információi szerint egy harmadik román történelmi személyiségnek is emléket állítanak Szatmárnémetiben a közeljövőben, ám ehhez nem volt szükség a szatmárnémeti önkormányzat jóváhagyására. A Határrendőrség szatmárnémeti központjának területére kerül majd az egykori moldvai fejedelem, Stefan cel Mare mellszobra.

A városi tanács csütörtöki ülésén a román pártok képviselői megszavazták, hogy a román Háborús Veteránok Országos Szövetsége által javasolt, 60 méter magas zászlótartató rúd megépüljön a városban. Egyúttal arról is döntöttek, hogy a zászlórúd 200 ezer lejes (13,5 millió forint) költségéből 60 ezret a város fizet ki.

(MTI)