Az MSZP szerint egy sikeresen lebonyolított előválasztás esetén február 3-ra kiderülhet, ki lesz Tarlós István főpolgármester kihívója a „demokratikus ellenzéki oldalon” a 2019. októberi önkormányzati választáson.

Fotó: MTI, archív, szerk.

Fotó: MTI, archív, szerk. 

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezető kedden Budapesten egy háttérbeszélgetésen azt mondta, a főpolgármesteri cím elhódítása valós reményt adhat a kormányváltásra. Az előválasztást a szocialisták komolyan gondolják, mindent megtesznek annak sikeres lebonyolítása érdekében – hangoztatta.

Emlékeztetett arra, hogy a párt választmánya a helyi szervezetekre bízta a jelöltek kiválasztását az önkormányzati választáson.

Hozzátette: a szervezetek olyan jelölteket nem támogathatnak, akik szélsőséges nézeteket vallanak, vagy megkérdőjelezik a jogállamiságot. A pártelnök nem zárta ki ugyanakkor a Jobbikkal történő helyi együttműködést sem.

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke szerint az előválasztásnál nincs jobb megoldás. A főpolgármester-jelöltség mellett néhány kerületi jelölt esetében is alkalmazhatják, ha nem vezetnek az egyeztetések eredményre – jegyezte meg.

Elmondta, nem járható út az, hogy pártházakban alkudoznak az alkalmas jelöltről, az előválasztás ugyan nem tökéletes megoldás, de általa világossá válik, ki az, aki valóban győzni akar.

Molnár Zsolt ismertette az előválasztás MSZP által javasolt változatát, amelyről azt mondta, ragaszkodnak a határidőkhöz, illetve az egyszeri személyes megjelenéshez, a rendszer többi elemét azonban megváltoztathatónak tartják.

Közölte, a szavazók már decemberben, a két ünnep között regisztrálhatnának az előválasztásra. Alá kell írni egy adatkezelési hozzájárulást és egy értéknyilatkozatot, ehhez szükséges a személyes megjelenés, amely után akár online is lehet majd szavazni – részletezte.

A politikus elmondta, kétezer ajánlást kell azoknak összegyűjteni, akik a főpolgármester-jelöltségre aspirálnak. Az ajánláskor elkérik a telefonszámot és az e-mail címet, azok segítségével szúrópróbaszerűen ellenőrzik az ajánlás hitelességét – magyarázta.

Hozzátette: szavazni egy hétig, január 28. és február 3. között lehetne a kezdeményezők irodáiban, illetve a főváros öt pontján felállított sátrakban.

Az eredményt február 3-án állapítanák meg; tízezres részvételre számítanak – mondta.

Molnár Zsolt kitért arra, hogy a szocialisták jelöltje Horváth Csaba lesz az előválasztáson. Ő egyedüli jelöltként pályázott, az MSZP fővárosi elnöksége és párttanácsa egyhangúlag támogatta – közölte.

Elmondta, a Párbeszéddel, a Szolidaritással és a Demokratikus Koalícióval (DK) is egyeztettek az előválasztásról. A DK akkor venne részt, ha valós verseny van – emlékeztetett. Beszélt arról is, hogy a Momentum a májusi európai parlamenti választás után tartaná az előválasztást, amit a szocialisták megkésettnek tartanak.

Molnár Zsolt arra bíztatta Puzsér Róbert publicistát, aki függetlenként pályázik a főpolgármesteri posztra, hogy ő is vegyen részt az előválasztáson. Elmondta, a stábjával már egyeztettek, ugyanakkor az MSZP szerint ellenőrizhetetlensége miatt nem megvalósítható a publicista feltétele, a kizárólagos online szavazás. Személyes részvételre mindenképpen szükség van a regisztrációkor – tette hozzá.

A fővárosi MSZP elnök közölte azt is, támogatni fogják azt, aki megnyeri az előválasztást.

A politikus néhány milliósra becsülte az előválasztás lebonyolításának költségét.