A VDSZSZ elnöke szerint már az is előrelépés lett volna, ha a kormány elküldi képviselőit a szakszervezetekhez, akikkel érdemben tárgyalhattak volna a követelésekről. A MÁV szerint legkésőbb holnap reggelre állhat helyre a vasúti közlekedés az országban.

Győrben 80 százalék

Győrben a VDSZSZ-dolgozók körében 80 százalékos volt a munkabeszüntetők aránya, a GYSEV-nél pedig a 800 szakszervezeti dolgozó túlnyomó többsége csatlakozott a mai munkabeszüntetéshez. A vasutasok munkabeszüntetéséhez csatlakozott a Rába Munkavállalók Szakszervezete is, akik szimpátiatüntetést tartottak a győri vasútállomáson.

"Ellehetetlenítik az egészségügyi dolgozókat"

A Magyar Orvosok Szövetsége 7 városban hirdette meg a munkabeszüntetést. Gyenes Géza elnök szerint a kormány intézkedései teljesen ellehetetlenítik az egészségügyi dolgozókat, hiszen reáljövedelmük 20 százalékkal csökken. A Zala Megyei Kórházban azután is megtartották a két órás figyelmeztető sztrájkot, hogy a vasutasok már felvették a munkát.

Az érettségit nem zavarta

Az érettségi vizsgákat nem zavarta meg a sztrájk – mindenhol rendben zajlottak a német írásbelik. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének felhívásához több intézmény csatlakozott az országban, sok általános és középiskolában egyáltalán nem volt ma tanítás, máshol csak két órára szüntették be a munkát. Az iskolák már a hét elején értesítették a szülőket a munka-beszüntetésről, és felügyeletet is biztosítottak azoknak a diákoknak, akik ezt igényelték.

(hírTV)