Népszavazási sikere következményeként sok új szavazót szerzett a Fidesz. Az e havi, 4 százalékpontos bővülés 39 százalékra növelte a párt támogatottságát a választókorú népességben – ismerteti a Népszabadság a Szonda Ispos kutatását.

A rendszerváltás óta még egyetlen pártnak sem volt ilyen nagy a rokonszenvtábora. Az MSZP nem annyira támogatókat veszített (a lakosság egészén belül 16 százalékon áll, a múlt havinál csak egy százalékponttal alacsonyabban), sokkal inkább táborának önbizalma és választási kedve csappant meg: így a biztos pártválasztók körében 24 százalékot tudhat maga mögött. A Fidesz ez utóbbi csoporton belül is erősödött – az aktív és elkötelezett választók 67 százaléka rájuk voksolna.

A Fidesszel szimpatizálók száma jelenleg meghaladja a 3 milliót. Az ellenzéki párt jelenlegi táborának derékhadát azok adják, akik a parlamenti választáson is rájuk voksoltak. A 2006-ban rájuk szavazók kilenctizedét megtartották. Továbbra sem jellemző, hogy egykori szocialisták átpártoltak volna, igaz, ezúttal a korábbinál valamivel többen találhatók közülük a Fidesz támogatói körében – nagyjából 250 ezren. Az ellenzék vezető erejének márciusi szimpatizánsszerző akciójában minden társadalmi réteg részt vállalt, az átlagosnál valamivel nagyobb az odafordulás a városokban élők körében.

A települési kategóriák tekintetében meglehetősen kiegyenlítetté vált a Fidesz tábora: Budapesten 36, a vidéki városokban 39, a falvakban 41 százalékot ér el. A Fidesz a biztos szavazói körben is növelte híveinek arányát és számát – 67 százalékra, illetve 2,5 millió főre.

Az MSZP-t a választásra jogosultak 16 százaléka támogatja, ami nagyjából megfelel a tavaly ősz óta tartó szintnek. Egyedül a 60 év felettiek körében szenvedett érzékeny veszteségeket a párt, a rendszerint 30 százalékot közelítő támogatottság 22 százalékosra apadt. Régi sztereotípia lett ezáltal a múlté, most már az idősek körében is egyértelmű a Fidesz fölénye (32 százalékon áll).

A szocialisták kedvetlenebbé váltak ebben a hónapban, amíg februárban 72, most csak 66 százalék tartja magát aktív szavazónak (ez legfeljebb 900 ezer fő). Hangulatukra jellemző, hogy többségük (55 százalékuk) úgy tartja, hogy rossz irányba halad Magyarország, s csak 38 százalék van ellenkező véleményen.

(nol.hu)