Az üzbég és a magyar államfő megbeszélése után tartott közös sajtótájékoztatón Schmitt Pál azt mondta, Üzbegisztánt nemcsak a politikai, gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok kötik össze Magyarországgal; a közös származási, etnikai, történelmi és kulturális gyökereket is hangsúlyozni kell. Úgy vélte, a látogatás több konkrét eredményt is hozott, az aláírt egyezmények segítik a kapcsolatok további fejlesztését.

A sajtótájékoztató előtt a két elnök aláírta a látogatásról kiadott közös közleményt, Nagy Róza, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára és Ravsán Gulomov üzbég gazdasági miniszter a két kormány közötti gazdasági megállapodást írták alá, Íjgyártó István moszkvai magyar nagykövet és Eljor Ganijev üzbég külügyminiszter pedig a külügyi tárcák közötti együttműködési megállapodást.

Schmitt Pál az újságírók előtt gratulált az üzbég függetlenség kinyilvánításának 20. évfordulójához, egyúttal kifejtette, Üzbegisztán az elmúlt évtizedekben komoly gazdasági fejlődésen ment át, s megteremtették a békét, a biztonságot és a stabilitást.

A magyar köztársasági elnök beszámolt arról is, hogy a tárgyaláson szóba került, 150 éve már Vámbéry Ármin keletkutató is fontosnak tartotta, hogy felkeresse ezt a vidéket, és hírét vigye a világban. Kitért arra is, hogy Üzbegisztánban jelenleg egyhónapos fesztivállal emlékeznek Liszt Ferencre, „az egyik legnagyobb magyar zeneszerzőre”.

Schmitt Pál köztársasági elnök az afganisztáni helyzetről is tárgyalt üzbég vendéglátójával, s mint mondta, a világban nagyra értékelik Üzbegisztán hozzájárulását a misszióhoz. Iszlam Karimov ennek kapcsán arról beszélt, egyetértettek abban, hogy az afganisztáni helyzetet csak konszenzus útján, a helyiek bevonásával lehet megoldani.

Az üzbég államfő sürgette, hogy fűzzék szorosabbra a kétoldalú együttműködést, különösen a gazdaság területén. A kooperáció lehetséges területei között említette a kereskedelmet, a gyógyszeripart, a mezőgazdaságot, a víztisztítási technológiákat, az oktatást és az idegenforgalmat. Mint mondta, Üzbegisztánban Magyarországot megbízható partnernek tekintik, amellyel sokrétű kapcsolatokat építhetnek ki.

Iszlam Karimov közölte, Schmitt Pál meghívta Budapestre, ahol legutóbb 2002-ben tett látogatást.

A magyar államfő délután megkoszorúzza a Függetlenség és Humanizmus Emlékművét, találkozik Dilorom Tosmuhamedovával, az üzbég Törvényhozó Kamara (a parlament alsóháza) elnökével, majd megtekinti a Timur Lenk Emlékmúzeumot is. Iszlam Karimov este díszvacsorát ad Schmitt Pál tiszteletére.

Kedden a magyar államfő Buharába látogat, ahol leleplezi Vámbéry Ármin emléktábláját, megtekinti a Régi és örök Buhara című kiállítást és a Szamanidák Mauzóleumát, majd este közép-ázsiai körútja folytatásaként a türkmenisztáni Asgabatba utazik tovább.

(MTI)