Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere a Magyar Hang című ellenzéki lap maszkjában szeptember 14-én
Hirdetés

„Az Új Pólus frakció határozottan visszautasítja Baranyi Krisztina polgármester mai kijelentéseit a jobboldali médiában megjelent hangfelvételre reagálva”írja a Facebookon a Momentum–DK–MSZP–PM–LMP–Jobbik-színekben mandátumot szerzett Árva Péter (Párbeszéd), Jancsó Andrea (Momentum), Mátyás Ferenc (Momentum), Szilágyi Zsolt (Jobbik), Takács Krisztián (Momentum) és Takács Zoltán (Momentum).

„Az Új Pólus frakció tagjai semmilyen antiszemita kijelentést nem tettek a nevezett egyeztetés során. A Budapest IX. kerület Vágóhíd utca 6. szám alatti ingatlan elidegenítésének kérdésében kizárólag a fenntartható önkormányzati vagyongazdálkodás szempontjait vettük figyelembe, ugyanis jelen piaci körülmények között keveselljük a befektető által megajánlott 40.000 forint alatti négyzetméterárat. Baranyi Krisztina polgármester antiszemita kijelentéseit sem akkor, sem most nem tudjuk elfogadni” – írják, hozzátéve, értékközösséget továbbra sem tudnak vállalni azokkal a politikusokkal, akik „akár nyilvánosság előtt, akár attól elrejtve más személyek nemi, faji identitására, etnikai vagy vallási hovatartozására tesznek becsmérlő kijelentéseket.”

„A szövetségesekre történő hárítás, antiszemitizmussal történő megvádolása egyértelműen annak a jele, hogy a polgármester saját szavainak súlyát sokadjára képtelen felmérni, és képtelen felelősséget vállalni nem csak az egyszemélyben meghozott döntéseiért, hanem a gyenge pillanataiban kimondott szavaiért sem. Az elmúlt hónapok során is több jelét adta annak, hogy nem tudja megfelelően kezelni a hatalmi pozícióval járó és a közös városvezetésben rejlő lehetőségeket. Ezért megkérjük Ferencváros polgármesterét, hogy kérjen bocsánatot nyilvánosan a hangfelvételen hallható kijelentéseiért, és Ferencváros képviselő-testületének tagjaira történő felelősséghárításáért” – zárul a közlemény.

Mint ismert, hétfőn a tenyek.hu tett közzé egy hangfelvételt, amelyen Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester azt mondja: „Tehát akkor most döntsük el! Nem adjuk el a telket, nincs belőle semennyi bevételünk, viszont a rohadt, szemét, zsidó befektető az nem építhet ezerkétszáz négyzetméteren többet, ugye?” – hallatszik a felvételen.

Baranyi minderre a Facebookon így reagált:

„Nem zsidózom le a történetben szereplő vállalkozót, hanem éppen hogy én vontam kérdőre vitapartnereimet esetleges antiszemitizmusuk miatt” – írta hétfőn a közösségi oldalán, megjegyezve, a mondat „egy több órás online vita végén hangzott el, ahol néhány képviselő egy kisebb önkormányzati telek eladása ellen szólalt fel. Ekkor már nem maradt más érv az álláspontjuk mellett, mint amit én ebben a kérdésben valóban provokatívan felteszek: csak nem a befektető származása ellen van kifogásuk?”

Úgy tűnik, saját (elvben) szövetségesei nem tekintik lezártnak az ügyet…

Korábban írtuk