Hirdetés

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) a pedagógusok sztrájkterveiről beszélt. Emlékeztetett: a szakma 2018 óta kongatja a vészharangot: ha a pedagógushiány, ha az alacsony bérek, ha a magas munkaterhelés nem változik, akkor összeomlik az oktatási rendszer.

Arra várt választ: mely követelésüket támogatja a kormány és mekkora összegű béremelésre számíthatnak a pedagógusok? Elmondta: a tanárok munkaidőcsökkentést, a munkaterhek csökkentését is kérik.

Rétári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára emlékeztetett: a kormány elsőként részesítette béremelésben a pedagógusokat, és a járvány évében sem csökkent a bérük, ahogy az a szocialista kormányok idején történt.

Elmondta: a kabinet arra törekedett, hogy minden ciklusban emelkedjen a bérük, így, ha a gazdaság gyorsabban tud növekedni, akkor 2023-ban már nem a jövőre esedékes 10 százalékos emelésre számíthatnak, hanem nagyobb léptékre. 

Korábban írtuk

Beszámolt arról is, hogy jövőre is 108 milliárd forinttal több forrás áll rendelkezésre a közoktatásban, valamint arról, hogy egyre többen jelentkeznek tanárképzésre.

A képviselő nem fogadta el a választ.