Csütörtökön reggel nyolc órakor megkezdődött az önkormányzati köztisztviselők sztrájkja: 112 hivatalban 7312 munkavállaló tart munkabeszüntetést – közölte a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke sajtótájékoztatón, Budapesten.
 


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Boros Péterné elmondta, a sztrájk törvényesen zajlik; mindenki, aki a sztrájkban részt vesz, megjelent a munkahelyén, de a munkát nem vette fel. 
    
Kiemelte, a sztrájk ellenére az ügyfelek minden halaszthatatlan ügyet el tudnak intézni a hivatalokban.
    
Az MKKSZ elnöke hangsúlyozta, hogy ez a sztrájk érdekvédelmi akció, a sztrájkolóknak nincs politikai követelésük és a sztrájknak nincs politikai célja.
    
Elmondta, a sztrájkot azért a több mint 18 ezer önkormányzati köztisztviselő érdekében hirdették, akiknek tíz éve nem emelkedett a keresetük, a kormány pedig nem ül velük tárgyalóasztalhoz. Azt szeretnék elérni, hogy a jelenlegi 38 500 forintos illetményalap 60 ezer forintra emelkedjen.
    
Kiemelte azt is, hogy 200 ezer közszolgálati dolgozó tíz éve nem részesült bérfejlesztésben. A közalkalmazotti bértábla szerinti bért kapnak a közalkalmazottak, a kormánytisztviselők, a közszolgálati jogviszonyban állók, a fegyveres és rendvédelmi dolgozók, az egészségügyben műszaki-gazdasági területen vagy a felsőoktatásban dolgozók, és sokan 122 ezer forint nettót keresnek.
    
Boros Péterné véleménye szerint a „kialakult helyzetért a kormány a felelős”, amely nem ül tárgyalóasztalhoz a szakszervezettel. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, a kormány megsérti a sztrájktörvényt azzal, hogy nem hajlandó tárgyalópartnert kijelölni a sztrájktörvényben foglalt kötelező egyeztetésre.
    
A sztrájk három munkanapot érint – csütörtök, péntek, hétfő -, de a közbeeső hétvégi napokkal ötnaposnak számítják.
    
A szakszervezeti vezető hangsúlyozta, az ötnapos sztrájk után ismét kezdeményezni fogják a kormányfőnél, hogy jelölje ki azt a személyt, aki tárgyalóasztalhoz ül majd az érdekképviselettel. 
    
Mint mondta, az MKKSZ meghozta a döntést a folytatásról, azonban ellenálltak annak, hogy bojkottálják a választás napját. 
    
A sajtótájékoztatón Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke szolidaritásáról biztosította az MKKSZ-t, továbbá közölte, hogy mind az öt szakszervezeti konföderáció – Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája, Magyar Szakszervezeti Szövetség, Munkástanácsok Országos Szövetsége és a SZEF – szolidáris az MKKSZ-sztrájkkal.
    
Mint mondta, támogatják az önkormányzati munkavállalók bérrendezési követeléseit, mert e követelések a helyhatósági szolgáltatások magas színvonalának biztosítását is szolgálják és a megfelelő munkakörülmények megteremtéséhez szükségesek.

(MTI)