Fotó: Echo TV

A brüsszeli NATO-csúcs, Németország függetlensége, Európa hadikiadásai és egy jövőbeni Trump-Orbán találkozó voltak a főbb témái az ECHO TV Napi aktuális című műsorának, amelyben Tálas Péter, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója volt a stúdió vendége. 

Fotó: Echo TV

A szakértő szerint a NATO-csúcs kapcsán azt kell látnunk, hogy az egyeztetések katonai részei kiszámíthatók voltak, hiszen egy hónappal a csúcstalálkozótalálkozó előtt a tagállamok honvédelmi miniszterei megállapodtak arról, hogy mit fognak aláírni. Ezzel szemben a politikai nyilatkozatokban több meglepetés, mi több, feszültségek is voltak: pontosan leképeződött az a hangulat, ami az Egyesült Államok és Európa között jelenleg fennáll.

Tálas Péter a csúcs kapcsán arról is beszélt, hogy a rendezvénynek már merőben más a hangulata és a kommunikációja, mint amilyen korábban volt: a csipkelődések, üzengetések nem kifejezetten a tagállamok képviselőinek, sokkal inkább a választópolgároknak szóltak.

A kutatóközpont igazgatója szerint változatlanul erős hangsúlyt kapnak az amerikai politikára, gazdaságra és haderőre irányuló érdekérvényesítési törekvések, azonban fontos látni, hogy ezek csak akkor valósulhatnak meg, amennyiben az USA képes ,,megtartani” a NATO-t, amelyben vezető szerepet kell, hogy betöltsön.

Tálas szerint pozitív, hogy a NATO-csúcson végre kimondták, az Európai Unió tagállamainak sokkal többet kell költeniük a védelmükre, ugyanis az európai hadseregek alulfinanszírozottak. Elementáris fontosságú azonban, hogy a rendelkezésre álló forrásokat arra költsék, ami valóban fontos. 

A szakértő szerint a két legfontosabb feladat a katonai Schengen megteremtése és a különböző stratégiai érdekek harmonizálása. 

A teljes adás:

ECHO TV