Tegnap délután 17 órakor, Dr. Geréb Ágnes születésnapján a doktornő jogtalan fogva tartását kifogásoló családtagok, ismerősök, ismert művészek, civil szervezetek gyűltek össze a budapesti Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézet előtt. A szimpatizánsok közös énekkel, többek között Palya Bea Szülésdalával köszöntötték Geréb Ágnest, aki immáron 76. napja van előzetes letartóztatásban.

A folyamatos nemzetközi és civil nyomásnak köszönhetően az ügyészség a mai napon, 2010. december 20-án indítványozta, hogy házi őrizetre változtassák az előzetes letartóztatást, így Geréb Ágnes remélhetőleg nemsokára saját otthonában, szerettei körében ünnepelheti a karácsonyt. Több százan jöttek el a Nagy Ignác utcai intézethez, hogy születésnapja alkalmából énekkel köszöntsék Geréb Ágnest. Együtt énekeltek a doktornő letartóztatása ellen tiltakozó szimpatizánsok, a háborítatlan szülés mellett kiálló támogatók, édesanyák, édesapák és gyermekeik, akiknek születésénél az orvosnő segédkezett. Ismert közéleti személyiségek is részt vettek az eseményen, köztük Szalóki Ági, Palya Bea és Kepes András is.

A Geréb Ágnessel szemben alkalmazott jogtalan bánásmód ellen számos hazai és külföldi szervezet emelte fel hangját. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa aggályát fejezte ki Geréb Ágnes megbilincselése miatt. Az eljárást több külföldi szaktekintély, szakmai és civil szervezet képviselői is elutasították. Harminc kiemelkedő nemzetközi szakember egy petícióban jelezte tiltakozását, amelyet a legfőbb magyarországi politikai szereplőknek juttattak el. A Geréb-ügy méltatlan és jogtalan kezelése ellen felszólalt a brit Királyi Bábakollégium (Royal College of Midwives) is, de több demonstrációt tartottak Magyarországon túl Cseh-, és Írországban, Angliában, Szlovéniában, Dél-Afrikában és az Amerikai Egyesült Államokban is.