Csütörtök este a józsefvárosi Aurórában tettünk kalandos utazást a kormánykritikus underground legmélyebb bugyraiba. Ugyan a facebookos eseményleírásnak megfelelően a Közös Ország Mozgalom is képviselte magát, a mozgalom vezetője, Gulyás Márton legnagyobb sajnálatunkra nem jött el. De élményekből így sem volt hiány.

Fotó: demokrata.hu

Érkezésünkkor egy hatalmas, zöld ponyvával fedett szerkezetet próbáltak beerőszakolni a szórakozóhely kapuján. Akkor még nem sejtettük, hogy ez a szörnyeteg valójában egy nemzeti béka, de erről később. Betértünk hát a szivárványszínű lobogóval díszített Aurórába, ahol két út állt az érdeklődők előtt: felfelé, a már működő aktivistacsoportokhoz, vagy lefelé, a még csak most szerveződő csoportokhoz. Először felfelé vettük az irányt.

Fotó: demokrata.hu

Tavaszi szél vizet áraszt, minden magyar pártot választ

Az Operation Dzsúmandzsí egy hatalmas, békát imitáló szerkezettel járja Budapest köztereit. A béka szemei egy-egy kokárda, az állat hátsó felén pedig „a béka segge” felirat olvasható. A béka elölről és hátulról nyitott, így a „teste” átjárható. A Dzsúmandzsí csapatának tagjai a béka belsejéből éneklik az átírt szövegű nemzeti népdalokat. A Kossuth Lajos azt üzente…  és a Tavaszi szél vizet áraszt… is új értelmet kapott, az átdolgozott szövegek taktikai szavazásra buzdítanak.

Magasabb részvétel aszfaltkrétával

Az Artivizmus Budapest akciója, a Krétázz a részvételért! célja a párbeszéd elősegítése és a magasabb részvétel április 8-án. Apró tasakokba rejtett krétákat adnak azoknak, akik köztereken szeretnék kifejezni szavazásra buzdító gondolataikat. Egyik párt szekerét sem tolják, egyedül a több voksért küzdenek.

Lukácsi Katalin búcsút int a kétharmadnak

A KDNP-ből tavaly nagy csinnadrattával távozó képviselő a Viszlát 2/3 nevű csoportosulást képviselte a rendezvényen. (Egyébként már 2015 óta nincs kétharmados többsége a kormánynak, de ez mellékes.) Az alulról szerveződő civil kezdeményezést, ma már mozgalmat Pápai György hozta létre. Célja a taktikai szavazás terjesztése. Lukácsi elmondása szerint reális célként azt fogalmazták meg, hogy megakadályozzák a Fidesz-KDNP kétharmados győzelmét az áprilisi választáson „a NER túlhatalmának korlátozása” érdekében. Ám a hódmezővásárhelyi időközi óta nagyobbat is mernek álmodni. A Viszlát 2/3 szerint az ellenzéki összefogás megbukott, így ezt a közbeszédben a taktikai szavazással kell felváltani. A szervezet járja az országot: voltak már „Gödöllőn, vidéken” is.

Felerősítik a petíciók hangját, a gyűlöletet elhallgattatják

A következő standnál az ahang.hu aktivistájával beszélgettünk. Ők pár hete indultak, céljuk, hogy összefogják a petíciókat, a szélsőséges kezdeményezések kivételével. A gyűlölet ellen sárga hátterű, fehér GYŰLÖLET feliratú matricákkal szállnának szembe, ezeket a kormány „STOP” plakátjaira tervezik ráragasztani. Az ahang.hu álláspontja a mindenkori kormányzatra vonatkozik, szerintük ugyanis a kormányok túlságosan leegyszerűsített üzenetekkel, fekete-fehéren kommunikálnak, ami megöli a párbeszédet.

Star Wars-os kitűzőkkel a NER ellen

Gulyás Marci szervezetéhez, a Közös Ország Mozgalomhoz tartozott a következő stand. Itt beszerezhettük saját szörnyes kitűzőnket, amely azt hivatott jelképezni, hogy akkor is a legesélyesebb ellenzéki jelöltre kell szavaznunk, ha az történetesen Csubakka a Csillagok háborújából. A mozgalom célja egy állításuk szerint igazságosabb választási törvény megalkotása volt. Bár az ellenzék végül beállt mögéjük, a kezdeményezés elbukott. Az aktivista szerint a választási törvény az oka annak a káosznak, amit az ellenzéki oldalon láthatunk. Véletlenül sem az, hogy osztódással szaporodnak a baloldali pártok… Mostanában a mozgalom az ún. billegő körzetekben végeztet közvélemény-kutatásokat, amelyek a taktikai szavazókat segíthetik a választásban. A KOM azt sejtette, hogy a választás a magyarországi demokrácia utolsó bástyája.

A „másik oldal” hírei

A Nyomtass Te is! standjánál megtudhattuk, hogy a kezdeményezés azért indult, mert a kisebb falvakban élők „információs gettóban” élnek, ugyanis többnyire csak a „kormánypropaganda” jut el hozzájuk. Nincs objektív híradás, de egy oldal álláspontjának meghallgatása nem elég a véleményformáláshoz, ezért céljuk a másik oldal megmutatása, elősegítve így az árnyaltabb véleményalkotást. A kampány alatt jobban rákapcsoltak, de kampány nélkül is országszerte heti tíz-húszezer példányban terjesztik a kiadványt, amely regionális kiadásokkal is rendelkezik. A hetente megjelenő kiadvány egy darab félbehajtott A4-es lapból áll, hogy egyszerűen sokszorosítható legyen.

A csoportok bemutatkozásával párhuzamosan az Auróra pincéjében javában szervezték a kormánybuktatást. Április 7-ére tömegmegmozdulást terveznek a taktikai szavazás népszerűsítéséért. A szervezők elmondták, hogy egyik párt rendezvényéhez sem kívánnak csatlakozni, mert az kontraproduktív lehet. Emellett a Tinder nevű társkeresőre hajazó mobilalkalmazást is fejlesztenek azoknak a választóknak, akik egymással egyezkednének, hogy kire adják a szavazatukat.

-AÁ-