Fotó: Mandiner
Hirdetés

Az előkészítő üléssel megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken a júniusban a TEK által elfogott iszlamista egyetemista elleni büntetőeljárás. A Fővárosi Főügyészség novemberben emelt vádat a 22 éves fiatal ellen, aki a bizonyítékok szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakozva merényletekre készült Magyarországon. Az ügyész által az előkészítő ülésen ismertetett vádirat alapján a fiatal 2020 júniusában felvette az iszlám vallást, amelynek tanait innentől magára nézve kötelezőnek fogadta el – számol be cikkében a Mandiner.

Az egyetemista online felületeken keresett kapcsolatokat az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel, amelyre később felesküdött, és zászlaját is kitűzte a szobája falára. 2021 áprilisában egy a kormány Instagram-oldalán megjelent poszthoz azt kommentelte, hogy „hamarosan nagy dolgok fognak történni Magyarországon, ha Allah is úgy akarja” – hívja fel a figyelmet a portál.

Egy chatcsoport arab nevű felhasználóival bombakészítésről és merényletek végrehajtásról egyeztetett, és felvetette egy merénylet elkövetését a labdarúgó Európa Bajnokság egyik magyarországi mérkőzésén. Ezzel együtt megkezdte egy házi csőbomba legyártásának előkészítését.

Ahogy az ügyész elmondta, a fiatal elfogása idején skizoid személyiség-zavarban szenvedett, amely enyhén korlátozta cselekményének társadalomra való veszélyességének felismerését. Az ügyészség az ismertetett tényállás alapján V. Kendét a lakosság megfélemlítse céljából előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettével megvalósítandó, valamint robbanóanyaggal illetve robbanószerrel visszaéléssel megvalósítandó terrorcselekmény előkészületével vádolja. A fiatal elmeállapota miatt ugyanakkor az ügyész nem tett indítványt a büntetés mértékére. A fiatal a bíró kérdésére elismerte a chaten folytatott kommunikációt, de a további bűncselekmények elkövetését tagadta – ismerteti a cikk.

A teljes cikket további részletekkel a Mandiner oldalán, IDE KATTINTVA olvashatják.

Korábban írtuk