A TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért! program keretében idén is önkéntesek fogják megtisztítani a szeméttel teli helyszíneket szerte Magyarországon. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium akciója március 18-ától 24-éig tart.

Fotó: MTI/Czeglédy Csaba

Fotó: MTI/Czeglédy Csaba

3-án, vasárnap éjfélig lehet csatlakozni az önkéntes szemétszedőkhöz a Szelektálok.hu regisztrációs felületén. A megadott helyszínekre egyedül vagy csoportosan jelentkezhetünk. Fontos, hogy a megadott időpontban pontosan érkezzünk a helyszínre, ahol szemétszedéshez szükséges eszközöket (pl. zsákokat) biztosítanak a szervezők.

Az önkéntesek biztonságának érdekében tilos például veszélyes hulladékot vagy építési törmeléket összeszedni. A gyűjtés során nem kell a szelektálással foglalkozni, mivel a szemetes területeken található hulladékok általában szennyezettek, ezért nem hasznosíthatók.

A kampány évről évre növekvő számú résztvevőt ér el, mozgósító ereje Európában is a legsikeresebb környezetvédelmi akcióvá tette a kezdeményezést – írja az ITM közleménye.

A kezdeményezéshez eddig összesen közel 1 millió ember csatlakozott, a rendezvénysorozat ideje alatt a korábbi években 11,1 ezer tonna szemetet gyűjtöttek össze országosan 1500-2000 helyszínen. A begyűjtött szemetet az Innovációs és Technológiai Minisztérium szállíttatja el a közszolgáltatókkal, azt a hulladéklerakókban ártalmatlanítják.

A TeSzedd!-ről az akció után beszámolóval jelentkezik a Demokrata.