Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Hirdetés

Mellár Tamás (Párbeszéd) értékelése szerint a magyar gazdaság válságban van, sokkal nagyobban, mint a 2008-as válság. Hozzátette: adósságválság van, az infláció tartósan 20 százalék feletti, a forint árfolyama krónikus gyengül, szociális válság is van, de válságban van az oktatási rendszer is.

Közölte, ezeket a problémákat az Orbán-kormány nem tudja kezelni, mert ő hozta létre őket. Maga a Fidesz-kormány a probléma, mert a kormány hozta létre a nem produktív gazdasági rendszert, amely csak úgy tud működni, hogy állandóan többletforrásokat kap – magyarázta. Szerinte minél tovább marad hatalmon a kormány, annál nagyobb lesz a válság.Társadalmi összefogást, az ellenzéki kerekasztal újbóli felállítását sürgette. Úgy értékelt, nem a brüsszeli szankciók, hanem az Orbán-kormány teszi tönkre az országot

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára kijelentette: az ország nincs válságban, de küzd, hogy a nehézségeket megoldja. Szerinte a képviselő az összellenzéki vágyakat fogalmazta meg, hogy legyen válság és végre kormányozhasson az ellenzék.

Azzal egyetértett, hogy összefogásra van szükség, de szerinte az egész országnak össze kell fognia, hogy a bajból, ami egész Európát érinti, ki lehessen jönni. Hiányolta, hogy a képviselő egyetlen javaslatot sem fogalmazott meg.

Korábban írtuk

Beszélt arról, hogy az államadósság mértéke a GDP 80 százaléka alatt van, a tavalyi GDP-növekedés pedig 7,1 százalék volt, idén meghaladja a 4 százalékot, az ipari termelés 11 százalékkal nőtt szeptemberben, az előző évhez képest. Egész Európa küzd a szankciós inflációval, amit a kontinens saját magának okozott – mondta.