Bejárta a magyar sajtót az a Népszava által elindított hírt, amely szerint vizsgálat indulhat Várhelyi Olivér uniós biztos ellen. A magyar biztost azzal vádolják, hogy igyekszik háttérbe szorítani a demokratikus értékek és a jogállamiság tiszteletben tartására vonatkozó tagfelvételi követelményeket, amikor a csatlakozó országok teljesítményét értékeli. A hír hangzatos, ráadásul igen jól illik abba a régóta festett a képbe, hogy a magyarok számára a jogállamiság és a demokrácia és úgy általában a szabályok betartása nem fontos. Azonban több komoly probléma is van vele: azon túl, hogy maga az állítás nem tényeken alapuló politikai támadás, a megoldás, ami alapján az eljárást el akarják indítani, jogilag minimum problémás, de nagy eséllyel házszabály-ellenes is.

Hirdetés

Házszabály-ellenes lehet a szocialisták próbálkozása

Az európai szocialisták a közös kül- és biztonságpolitikáról szóló éves jelentésbe csempészték bele a Várhelyi Olivér munkáját kritizáló mondatokat. A csempészés szó használata egyáltalán nem túlzás, hiszen egy módosítóval az említett jelentés végéhez hozzácsaptak egy olyan pontot, amelyben aggodalmukat fejezik ki a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős magyar biztos munkájával kapcsolatban. Csakhogy a közös kül- és biztonságpolitika egy másik európai uniós biztos portfóliójába tartozik. Az EP házszabálya pedig elég világosan fogalmaz: módosítást egy dokumentumhoz csak akkor lehet hozzátenni, ha az szorosan annak témájához kapcsolódik. Egy másik biztos portfóliójához tartozó területről szóló jelentés aligha felel meg ennek a kitételnek. Gondolhatnánk tévedésnek is, de sajnos nem ez az első eset, hogy a saját szabályok sem számítanak, ha Magyarországot akarják támadni.

Szakmailag megalapozatlan politikai támadás

A Várhelyi Olivér munkájával kapcsolatos aggodalmakról szóló kiegészítést az európai szocialisták kezdeményezésére helyezték el az európai parlamenti jelentésben. Ezt a szocialisták nem is próbálják elrejteni, láthatóan büszkék rá, hiszen a honlapjukon szinte azonnal megjelent, hogy a mind szakmai mind eljárási szempontból megkérdőjelezhető pont az ő javaslatukra került az elfogadott szövegbe. Az Európai Parlament szakbizottsága egyébként nemrég, októberben hallgatta meg a magyar biztost, aki képviselőkkel ismertette a teljes Bizottság által elfogadott éves bővítési jelentését.

Az európai szocialisták egyébként többek között azt kifogásolják, hogy Várhelyi nyugat-balkáni politikusokkal találkozik és nem utasítgatja rendre az EU nevében az unió régióbeli partnereit. A magasszintű találkozókon való részvétel egyébként a mindenkori bővítési biztos munkájának és feladatának a része, a partnerek utasítgatásával pedig tudatosan szakított a most regnáló Bizottság.

Korábban írtuk

A Bizottság szóvivője is kiállt Várhelyi mellett, a Népszava lepattant

A Népszava láthatóan igyekszik itthon felerősíteni az európai szocialisták akcióját. Újságírójuk egyébként egy sajtótájékoztatón megkérdezte a Bizottság szóvivőjét is a Várhelyi elleni vizsgálatról, akitől elég határozott – talán nem várt – választ kapott. A szóvivő ugyanis kiállt a magyar biztos mellett, s lényegében lepattintotta a népszavás újságíró támadásnak is felérő kérdését. A szóvivő emlékeztette az újságírót arra, hogy bővítési kérdésekben a döntéseket és az értékeléseket a Bizottság közösen fogadja el, tehát az nem egyetlen biztos, hanem a teljes kollégium véleményét tükrözi.

Az eredeti cikk IDE kattintva tekinthető meg a Mandiner honlapján.