Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

A közleményben azt írták, hogy a Kína, Irán, Dél-Korea, valamint Olaszország tekintetében életbe lépő utazási tilalommal a megkérdezettek 95 százaléka egyetért, és csak 4 százaléka ellenzi a rendelkezést.

A koronavírussal érintett országokból hazatérőknek előírt otthoni karantén bevezetését a válaszadók 94 százaléka, a szlovén-magyar és osztrák-magyar határon történő határellenőrzés visszaállítását 92 százaléka támogatja, míg 5 ,illetve 6 százalékuk nem ért egyet azokkal – ismertették a kutatás eredményét.

A közlemény szerint az egyetemi, főiskolai távoktatás elrendelését a megkérdezettek 86 százalék támogatja, 12 százalékuk viszont nem tartja szükségesnek. A 100 fősnél nagyobb beltéri és az 500 fősnél nagyobb kültéri rendezvények betiltásával pedig 85 százalék ért egyet, 14 százalék pedig nem.

Az alapítvány kutatásából kiderült: a válaszadók 95 százaléka hallott arról, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdetett és rendkívüli intézkedéseket vezetett be.

A március elején mért adatokhoz képest nőtt az aggodalom a magyar lakosság körében a járvány terjedésével kapcsolatban: a megkérdezettek 74 százaléka aggasztónak ítéli a koronavírus terjedését, míg 25 százalékuk nem tart tőle – olvasható a közleményben.